Mange unge kan ikke dette viktige nummeret

Robert Mood oppfordrer alle til å lære seg førstehjelp.

Robert Mood oppfordrer alle til å lære seg førstehjelp. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

4 av 10 unge kan ikke nødnummeret 113, mens 7 av 10 ikke tør å utføre førstehjelp i alle livstruende situasjoner.

DEL

Nesten 7 av 10 unge tør ikke å utføre førstehjelp i alle livstruende situasjoner, og 4 av 10 unge kan ikke nødnummeret 113. Det viser en ny undersøkelse.

– Det er skremmende at så mange unge verken tør å gi førstehjelp eller kan nødnummeret 113. Her har samfunnet en kjempemulighet til å gi livreddende kunnskap til svært mange mennesker som kan være i stand til å redde livet til venner, familie og folk flest, sier president i Røde Kors, Robert Mood.

Røde Kors bruker derfor den internasjonale Røde Kors-dagen 8. mai til blant annet å lansere en nasjonal førstehjelpskampanje.

Den fersken undersøkelsen utført av Respons Analyse på oppdrag av Røde Kors, viser store mangler i førstehjelpskunnskapene til mange nordmenn.

Kun 4 av 10 tør å gi førstehjelp i alle livstruende situasjoner.

Av dem som svarer at de ikke tør å gi førstehjelp er nesten 8 av 10 redde for å gjøre feil og gjøre vondt verre, og halvparten oppgir at de er usikre på hva de skal gjøre.

– Den største feilen du kan gjøre er å ikke gjøre noen ting. Den første hjelpen er livsviktig og din reaksjon kan bety forskjellen på liv og død. Førstehjelp er ferskvare, og er du usikker bør du komme deg på kurs, oppfordrer Mood.
 

Undersøkelsen viser også at rundt 20 prosent av befolkningen har utført førstehjelp i løpet av de siste 12 månedene. Unge mellom 16 og 24 år kommer oftere i situasjoner hvor de må gi førstehjelp til personer med kritisk skade enn resten av befolkningen.

– Det er lett å tenke at førstehjelp ikke er noe man får bruk for selv, men undersøkelsen viser at folk utfører førstehjelp oftere enn det man kanskje tror. Neste gang kan det være deg selv eller et familiemedlem som opplever hjertestans. Da er det godt at alle vet hva de skal gjøre, sier Mood.

27 prosent av de unge er usikre eller svarer nei på at de ville prioritert å ta et førstehjelpskurs. For resten av befolkningen er dette tallet 16 prosent.
 

Artikkeltags