De oppfordrer til å bytte batterier i røykvarsleren i morgen: – Det er en billig forsikring

Artikkelen er over 1 år gammel

Den kommende måneden oppstår det flest branner i hjemmet. 1. desember er det nasjonal dag for skifting av batterier i røykvarsleren.

DEL

Lørdag er det røykvarslerens dag, hvor Kragerø brannvesen og Skagerrak Sparebank tropper opp på Torvet med gløgg, brannbil og gratis batterier til røykvarsleren. Den kommende måneden er tiden hvor flest branner bryter ut i hjemmet.

– Vi ser en økning av branner i desember, sier avdelingsleder ved Kragerø brannstasjon, Morten Dalen.

– Bytt batterier, ta forholdsregler

Desember er høytid for levende lys og mye matlaging i hjemmet. Det øker også sjansen for å starte en potensiell brann.

– Det er en billig forsikring å bytte batterier, sier rådgiver ved Skagerrak Sparebank, Trond Eigil Muffetangen, som mener at tiltaket er en enkel måte å forebygge på.

Morten Dalen oppfordrer alle til å sjekke røykvarslerens tilstand i disse dager.

– Røykvarsleren kan pipe seg ferdig på et par dager, sjekk den hvis du har vært borte i et par dager, sier Dalen.

De sier også at gammel og nedstøvet elektronikk, som julepynt er med på å øke farene for brann. I tillegg til at enkelte benytter komfyrplata som et oppbevaringssted.

– Folk har begynt å bruke telys som brenner i åtte timer. Du er sjelden hjemme åtte timer av gangen. Hold deg heller til de som brenner i tre timer, sier Muffetangen.

Også fakkelboksene som plasseres utenfor er en potensiell brannfare.

– Hvis ungene sparker til de og du får voks oppover veggen, er det kort vei til brann, sier Dalen.

Lett å forebygge

Dalen og Muffetangen hevder at gode rutiner i hjemmet skal være med på å forebygge. De oppfordrer blant annet alle husstander til å ha brannøvelse, hvor to rømningsveier er optimalt.

– Da kan det være lurt å avtalte hvor man møtes på utsiden av huset. Det begynner å bli farlig hvis en skal inn i huset igjen for å lete etter noen, sier Dalen.

De to mener en også bør ha orden i slukningsutstyret. Dalen anbefaler brannslukningsapparat med skum eller pulver, men mener også at den klassiske husbrannslangen, som en kobler til under vasken, fungerer som et tilleggsredskap.

Muffetangen forteller at de eldre pulverapparatene også kan være med på å utgjøre stor skade i hjemmet. Han mener at en bør bruke vann, så langt det lar seg gjøre. I stedet for å dekorere huset i klissete pulver, da det kan koste deg dyrt.

– Det kan lett koste deg 100.000 kroner. Pulveret setter seg på alt i rommet. Da er vann bedre å bruke, forklarer han.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken