Milepæl for innfartsveien

MØTE PÅ RØYSA: Tunnelarbeiderne gratulerte hverandre med gjennomslaget. Til høyre ser vi skytebas Anne Grete Lofthaug.

MØTE PÅ RØYSA: Tunnelarbeiderne gratulerte hverandre med gjennomslaget. Til høyre ser vi skytebas Anne Grete Lofthaug.

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Torsdag ettermiddag sørget cirka 700 kilo sprengstoff for gjennomslag i Vadfosstunnelen.

DEL

Det var skytebas Anne Grete Lofthus hos entreprenøren Hæhre som sørget for at også den siste salven gikk av som den skulle.

Et tjuetall anleggsarbeidere, ledere og noen forventningsfulle entusiaster var vitne til kjempesmellen som fant sted bare 115 meter fra tunnelåpningen. Sprengladningen var den siste i den totalt 650 meter lange tunnelen.

- Vi er cirka halvveis i arbeidet, nå skal vi i gang med vann-og frostisolering, forteller byggeleder i veivesenet, Jørn Rinde. I mai skal elektroarbeidene starte, og tunnelen forventes helt ferdig rundt 1. oktober i år. Arbeidene er med andre ord i rute.

Blir sikker

Ifølge geolog Audun Langli består mesteparten av fjellet av gneis, men de har også støtt på leire.

– Vi har hatt det samme fenomenet som i Hanekleivtunnelen, men ikke så mye, sier Langli. Jørn Rinde forsikrer om at tunnelen blir trygg.

– Vi har sikret underveis, har fulgt de siste kravene og blant annet montert flere bolter.

Skjenket i røysa

Sprengningsarbeidene har pågått i nesten fem måneder, og naboene har måttet tåle støy og rystelser fra tunneldrivingen. Både Vegvesenet og Hæhre Entreprenør AS takker naboene og trafikantene for å ha hatt en positiv innstilling til arbeidene.

Totalt er det tatt ut 13.000 lastebillass (58.500 kubikk fjell) i tunnelen.

Tradisjonen tro ble det både røysskål, skjenking i røysa og påfølgende fest for å markere begivenheten. Myten sier at man må knuse ei flaske i steinene for at tusser og troll skal holde seg borte.

– Flaska var tom, altså! forsikret Ernst Ove Johansen da gjerningen var gjort. Men han var sannelig ikke sikker på hvorfor man skulle hive ei flaske i røysa.

– Det er bare noe vi har gjort i alle år! Så får vi bare håpe at ikke tussene og trollene ble sinte når de ble "narret" med tom flaske…


Artikkeltags