Fikk en pangstart: Solgte ut turneen før debutalbumet var sluppet

GOD START: Hardhaus i aksjon.  – Jo eldre man blir, jo mer utålmodig blir man, sier vokalist Vidar Heldal. Han er sugen på flere oppdrag med det nye bandet. Foto: Kai Hansen

GOD START: Hardhaus i aksjon. – Jo eldre man blir, jo mer utålmodig blir man, sier vokalist Vidar Heldal. Han er sugen på flere oppdrag med det nye bandet. Foto: Kai Hansen

Bandet Hardhaus, som har sitt hovedsete i Drangedal, solgte ut sin første turné allerede før debutalbumet nådde lytterne. Nå smir de mens jernet er varmt og følger opp med ny singel og fersk kontrakt med Norsk artistbooking.

DEL

Bandet Hardhaus ble i vår markedsført som «Telemarks nye supergruppe». Fem musikere med fartstid fra andre band forente krefter, og i slutten av mai ga de ut sitt selvtitulerte debutalbum på Hells Bells Records, et underbruk av Tylden & Co.

Tre måneder senere kan de notere seg følgende: Utsolgt turné før albumutgivelse, 350 000 strømminger på Spotify, radiospilling, flere singler på gang og inngått avtale med Norsk artistbooking. Og tre av fire singler har vært inne på Spotifys norske New Music Friday-liste.

En låt om å klare brasene

Seks av 20 spillejobber gjenstår av sommerens turné. Musikken har blant annet ført dem til Rjukan rock, Porsgrunnsfestivalen, Skåtøyfestivalen, Treungenfestivalen og Kartfestivalen.

– Det har vært en meget aktiv start på Hardhaus sin karriere, konstaterer vokalist og låtskriver Vidar Heldal på telefon fra oljemessa i Stavanger. I likhet med mange kolleger i musikkbransjen sjonglerer han ordinær jobb med låtskriving og konserter. Fredag 7. september slipper de singelen «Om me klarer det her», en låt som de har testet og «fått godkjent» gjennom flere opptredener.

– Det er en låt som vekker noe i publikum. Den har et sterkt refreng og en kul groove.

I alt 12 av de rundt 20 sangene på repertoaret er med på førstealbumet. Den 13. kommer nå altså som singel.

Tittelen speiler tekstens budskap; dersom du klarer deg gjennom dette, alle de tøffe tinga du møter, så klarer du alt.

– Vi fortsetter å skrive, og har nå en hel konsert på 90 minutter med kun egne låter, fortsetter Vidar Heldal.

Hardhaus hevder å være inspirert av artister i spennet fra Bruce Springsteen via Tom Petty til John Mellencamp, men tekstene leveres på drangedalsdialekt, ofte innpakket i rockeøs og fengende refrenger. Bassist Erik Damberg og gitarist Erik Norheim utgjør de to andre i låtskrivertrioen. Hardhaus består videre av Endre Christiansen på tangenter og Jonas M. Lima på trommer.

Et stort marked

Hittil har bandmedlemmene gjort det meste selv, dannet aksjeselskap og booket jobber, men med utsikter til flere oppdrag neste år, innså de at de trengte hjelp i form av et management. Musikken har ført dem så langt som til Førde, men flesteparten av jobbene hittil har vært i Telemark og omegn.

Vidar Heldal beskriver Hardhaus sin musikk som enkel og lettfatta, med gode refrenger. For hver konsert synger flere og flere med, opplyser han.

– Vi merker at markedet er stort for denne typen musikk. I Come Taste The Band kunne vi kanskje regne med to til tre spillejobber i Telemark på tre år, men med Hardhaus kunne vi sikkert hatt 40, hevder han.

Snart tar de en vinterpause fra veien.

– Klubbmarkedet er dessverre helt dødt. Det er festivalene om sommeren som gjelder, sier Heldal.

Men kanskje kommer det en ny singel allerede i november, og fredag 28. september blir det mulig å oppleve dem i Ælvespeilet.

Artikkeltags