Terje er fjerde generasjon Jørgensen i korpset som feirer 150-årsjubileum med stor konsert i dag

Terje Jørgensen er fjerde generasjon Jørgensen i Kragerø musikkorps.

Terje Jørgensen er fjerde generasjon Jørgensen i Kragerø musikkorps.

Artikkelen er over 2 år gammel

Kragerø musikkorps har bestått i 150 år, noe som feires med festkonsert i kinoen i ettermiddag. På trombone er Terje Jørgensen, som er fjerde generasjon i korpset.

DEL

Terje synes det er spesielt at familien Jørgensen har vært med i Kragerø musikkorps i hele fire generasjoner.

– En periode var også sønnen min Tor Øyvind med i korpset som femte generasjon, sier han.

Terjes oldefar Halvor, med tilnavnet «Spiker», var den første i familien som var med i «familiekorpset» Kragerø musikkorps.

Et tidlig bilde av korpset.

Et tidlig bilde av korpset.

– Akkurat hvilket årstall han begynte i korpset og hvor lenge han var med, det vet jeg faktisk ikke. Han fikk tilnavnet «Spiker» fordi han var snekker.

Peder med tilnavnet «Den lille», Terjes bestefar, var andre generasjon. Ifølge Terje fikk han tilnavnet «Den lille» fordi han var liten av vekst.

«Per til Olga»

– Vi må ikke glemme onkel Omar, som på denne tiden spilte i korpset.

Far til Terje, «Per til Olga», spilte på ulike instrumenter, og var svært allsidig.

– Men stopp et øyeblikk, hvorfor fikk faren din under navnet «Per til Olga»?

Kragerø Musikkorps i 1947. Sittende f.v. Leif Eriksen, Jens Falck, Siggen Andresen, Lars Falck og Roy Tellefsen. Bak f.v. Arthur Hansen med tromme, Arne Jørgensen, Karl Karlsen, Reidar Jørgensen, Leif Aas, Sigurd Meidell Andersen, Johan Bentsen, Olger Wiig, Kurt Kristensen og Olaf Isaksen.

Kragerø Musikkorps i 1947. Sittende f.v. Leif Eriksen, Jens Falck, Siggen Andresen, Lars Falck og Roy Tellefsen. Bak f.v. Arthur Hansen med tromme, Arne Jørgensen, Karl Karlsen, Reidar Jørgensen, Leif Aas, Sigurd Meidell Andersen, Johan Bentsen, Olger Wiig, Kurt Kristensen og Olaf Isaksen.

– Det var så mange som het Per den gang, derfor ble det «Per til Olga». Pappa hadde forresten absolutt gehør, han kunne ikke en eneste note, men lærte musikken «utenat». I dag er det en dyd av nødvendighet å kunne noter hvis man skal spille i korps. Pappa hadde blant annet Siggen Andresen som dirigent.

Terje startet sin korpskarriere i Kragerø skolemusikkorps før det ble voksenkorpset.

– Jeg hadde noen «friår», men jeg har cirka 25 år sammenhengende i korpset. Du spør kanskje hvorfor? Svaret er enkelt: Jeg trives. Vi er en fin gjeng som har det veldig fint sammen med mye gøy, blant annet når vi er på tur. I Thorleif Andersen har vi en dyktig dirigent, som er helt på linje med oss medlemmer. Kunne ellers ha fortalt mange historier, men ikke alt egner seg for det offentlige.

 17. mai på 1950-tallet. I forgrunnen ser vi Leif Aas på vei inn mot Jernbanetorget.

17. mai på 1950-tallet. I forgrunnen ser vi Leif Aas på vei inn mot Jernbanetorget.

Meldte seg for politiet

En episode som ikke har vært mye framme i offentligheten, skjedde i Mandal for noen år tilbake. Tubaisten Thorleif Dahlgren tar seg kortversjonen:

– I ett av musikkstykkene vi spilte skulle det være et skikkelig smell. Vi hadde fått låne en startpistol av Kragerø seilforening. Da vi også skulle spille dette i Mandalshallen på kvelden, måtte jeg i all hast på hotellrommet for å hente startpistolen, sier han.

– Da jeg kom ut av rommet, var det kø foran heisen. Jeg ropte at de måtte legge seg ned, for jeg hadde pistol. Så fyrte jeg av to skudd og utløste brannalarmen. Det ble skikkelig action med politi og brannvesen, men det hele ordnet seg, og konserten ble fullført, sier Thorleif og legger til:

– Jeg meldte meg selv for politiet som tok det «pent». Jeg fikk 2000 kroner i bot, men det var det verdt. Avisa Fædrelandsvennen hadde for øvrig et stort oppslag om «mannen med pistol» på Solborg hotell.

Skinnende sussafon på 17. mai.

Skinnende sussafon på 17. mai.

Usikkerhet om startår

Det har hersket en del usikkerhet om når korpset ble stiftet, men nå er det ifølge Bente Elise Lieberg, sekretær i korpset, slått fast at det ble startet i 1867. Korpset skal blant annet ha spilt i forbindelse med unionsoppløsningen i 1905.

– Korpset har opp gjennom årene naturlig nok hatt flere dirigenter. Siggen Andresen var en av dem. Nevnes må også mangeårige dirigent Kjell Hagen, som betydde mye for korpsmiljøet i kommunen. Dessverre døde han så altfor tidlig. Han fortjener virkelig heder og ære, mener Bente Lieberg.

Hvem som var korpsets aller første dirigent vites ikke, ei heller hvem som var medlemmer.

Jubileumskonsert i dag

I ettermiddag er det duket for jubileumskonsert i Kragerø biograf med et virkelig festprogram. Onsdag var det siste finpuss på programmet.

– Til å binde sammen konserten har vi fått Per Apelseth som konferansier, så det er i de beste hender.

Programmet byr på alt fra ballade til fengende dansemusikk, musikk fra kjente filmer, og noe klassisk musikk.

Korpset har nå medlemmer fra ungdom i tenårene til godt voksne. Sistnevnte kategori er best representert.

– Vi har et par medlemmer som skryter av at de har vært med i over 90 år til sammen, sier Lieberg.

Jubileumsfeiringen er på langt nær slutt med konserten. Senere blir det jubileumsfest på Villa Bergland og flere konserter fram mot jul.

Artikkeltags