Samlingspunktet i Kroken

Mangeårig: 90 år gamle Knut Haugland har vært kunde hos Coop Kroken i mange år. Her slår han av en prat med butikksjef Morten Gare.

Mangeårig: 90 år gamle Knut Haugland har vært kunde hos Coop Kroken i mange år. Her slår han av en prat med butikksjef Morten Gare.

Artikkelen er over 3 år gammel

90 år gamle Knut Haugland er ett av 510 Coop-medlemmer som kjøper sine dagligvarer i nærbutikken i Kroken, som i år feirer sitt 70-årsjubileum.

DEL

I alle år har dagligvareforretningen vært et viktig samlingspunkt og treffsted for innbyggerne i bygda.

– Vi er fortsatt en viktig del av bygdelivet, slår daglig leder Morten Gare fast.

Og kanskje er forretningen mer viktig enn man aner. Kundene kommer selvsagt for å gjøre sine innkjøp, enten det er dagligvarer, blomster, medisiner eller leketøy. De kan også hente post, levere tippelapper og spille lotto eller fylle en eller annen type drivstoff. Men man kommer også til et sted der man treffer kjente og slår av en prat.

– Ja, det stemmer godt, ler Gare, som også har satt ut kaffekanna, hvor kundene kan forsyne seg selv.

To butikker ble til én

Kooperasjonen, Samvirkelaget eller bare S-laget har stått sterkt i bygda siden det ble etablert forretning i slutten av september 1947. Forberedelsene var mange og det ble holdt en rekke møter før forretningen kunne åpne.

På møte den 4. juli 1947 ble Birger Andreassen, opprinnelig fra Rena, ansatt som avdelingens første bestyrer.

Coop Kroken har ikke alltid bare vært én forretning. Faktisk er det slik at dagens Coop Kroken er avdeling to. Den første var lokalisert ved Brødsjø, ikke langt fra Kroken kirke.

Men det var nok ikke liv laga for to Coop-avdelinger i Kroken. Dermed ble avdelingen på Brødsjø lagt ned, og bygget ble solgt til Sannidal Utleiebygg, som senere omgjorde lokalene til utleieleiligheter.

– Vi brukte pengene som vi fikk fra salget til å bygge ut og ruste opp dagens lokaler. Men vi måtte også låne en del for å få bygget nytt lager og inngangsparti i 2012, forteller Coop-sjefen.

Blir brukt

Da KV var på besøk en vanlig torsdag i januar var det jevnt sig av kunder. På utsiden traff vi en kar i rullestol fra Kjosen, men som nå bor i en av omsorgsleilighetene på Neslandstunet. Han er rett som det er og handler på Coop. Da treffer han gamle kjente og slår av en prat.

Tidligere ordfører og varaordfører, 90 år gamle Knut Haugland, er også en som benytter seg av muligheten til å handle i nærbutikken i Kroken.

– Det har jeg gjort i mange år, sier han.

Bestyrer Gare nikker bekreftende.

– Tross konkurranse fra mange hold er forretningen fortsatt et viktig samlingssted, sier han.

Har det meste

Man trenger ikke nødvendigvis dra til Sannidal, Kragerø eller Drangedal for å få det man trenger av varer. Det får man like godt i Kroken.

– Jeg er ikke helt sikker på hvor mange varer vi har i sortimentet, men noen tusen er det. En del av varesortimentet er vi forpliktet til å ha gjennom kjedetilknytningen, forteller den daglige lederen.

I de tidligere S-lagsbutikkene hadde man det meste, og dagens Coop-butikk i Kroken passer på å ha et folk etterspør.

– I det siste har vi sett at etterspørselen etter økologiske varer har økt, forteller Gare.

Ved siden av kolonialvarer så finnes også Post i butikk, spill av ulikt slag, medisinsalg og i de senere år er det blitt både blomster og leketøy.

En milepæl ble det da forretningen fikk avtale med Olje- og Energisenteret om salg av bensin og diesel fra 1. januar i fjor.

– Skal vi kunne opprettholde det samme tilbudet i framtiden, er det viktig at folk bruker oss. Jeg har et klart inntrykk av at kundene våre er trofaste, sier Gare.

Bidrar

Coop Kroken er et selvstendig lag, som ikke er eid av Coop-kjeden. Det samme gjelder for øvrig også Coop i Tørdal og Morgedal.

– Resten av Coop-forretningene er blitt fusjonert med Coop i Vestfold og Telemark. I likhet med andre Coop-lag blir det også i Kroken delt ut utbytte. I fjor var utbyttet på 273.000 kroner, opplyser Gare.

Coop Kroken bidrar også til både skoleelever og frivillige lag og organisasjoner.

– I fjor delte vi ut gratis fiskeutstyr og sekker for 23. gang til førsteklassingene. Det er noe av det koseligste jeg gjør i løpet av året. Vi bidrar også til den såkalte friluftsuka som jeger og fisk arrangerer. Rundt juletider har vi førjulsmoro med både hest og graut, sier Gare.

Coop Kroken hadde i 2016 en omsetning på 16 millioner kroner, i tillegg til vel tre millioner fra drivstoff. Forretningen har fem faste medarbeidere og noen ekstrahjelper.

– Vi har ikke det store overskuddet, men har mål om et overskudd på tre prosent av omsetningen, avslutter Morten Gare.

Artikkeltags