«Alle» ville hjelpe da skolen arrangerte veldedighetsdag

Solidarisk arbeid: Elevene i 1.–4. trinn ved Kroken skole var i full sving for å samle inn penger til trengende barn på Haiti.

Solidarisk arbeid: Elevene i 1.–4. trinn ved Kroken skole var i full sving for å samle inn penger til trengende barn på Haiti.

Artikkelen er over 2 år gammel

I en årrekke har Kroken skole arrangert Haiti-dagen, hvor elevene hvert år samler om lag 25.000 kroner til trengende barn på Haiti.

DEL

– Vi har arrangert dette i over 20 år, og det har blitt en tradisjon for oss, sier rektor Cathrine Findal.

Det var mye aktivitet over hele skolen da KV besøkte arrangementet torsdag. I gymsalen hadde «hele bygda» samlet seg for å støtte innsamlingen.

Findal forteller at det i år er 1.–4. trinn som har innsamlingen, og at det er mange som har jobbet for å få i stand arrangementet.

– Vi har hengt opp lapper om at folk kan levere lopper til loppemarked, også har foreldre hjulpet til med å bake, sier hun.

Kreativ innsamling

I tillegg til loppemarked og kaker, har elevene også laget ting som ble solgt på markedet. Det var liten tvil om at elevene også koste seg på arrangementet.

– Det er veldig gøy å stå her og selge. Vi har mange fine ting, sier Jens Arne Nesland.

Han la heller ikke skjul på at også elevene fikk kjøpe ting de hadde lyst på.

– Det er moro å kjøpe litt selv også, sier han.

Elevene har vært svært kreative i måter å samle inn penger på. Blant annet kunne man for en tier få ansiktsmaling, og for det samme beløpet kunne elevene kaste en våt svamp på en lærer. Det var dermed duket for en våt arbeidsdag for lærer Ørnulf Klausen.

– De voksne har vært inne og kasta de også. Hittil har jeg åtte treff, sier han og ler.

Positivt for elevene

Det hele startet med at en av lærerne ved skolen leste en historie om Anne Kristine Herje, som reiste til Haiti for å hjelpe trengende barn. Herje hadde startet et barnehjem, og skolen bestemte seg for å gjøre en innsats for prosjektet. I 2010 ble barnehjemmet ødelagt som følge av jordskjelvet som herjet, og siden har stedet fungert som et senter som blant annet tilbyr helsestasjon og skole.

– Her hjemme opplever vi at elevene synes det er positivt å bidra. I tillegg lærer de litt om dugnadsarbeid, sier Findal.

Hun forteller at de i forkant av Haitidagen har hatt solidaritetsuker, hvor de har snakket mye om hvordan barn i andre land har det. De siste ti årene har skolen samlet inn om lag 25.000 kroner hvert eneste år. Pengene sendes direkte til senteret, som ligger like utenfor hovedstaden Port-au-Prince. Rektoren anslår at om lag 100–150 personer gjester arrangementet i løpet av en dag.

– Tror de får det bedre

Elevene hadde flere arbeidsoppgaver på arrangementet. Noen sto ved disken i loppemarkedet, noen solgte kaker, mens andre hadde ansvar for underholdning. At også elevene har reflektert over hva pengene går til, er tydelig.

– Jeg tror det får det bedre av at vi hjelper dem, sier Maja Grabowska.

Artikkeltags