Droner skal gi oss sikrere strømforsyning

SMART: Direktør Geir Elsebutangen viser hvordan Kragerø Energi i framtiden kan overvåke strømnettet med droner.FOTO: NILS JUL LANDE

SMART: Direktør Geir Elsebutangen viser hvordan Kragerø Energi i framtiden kan overvåke strømnettet med droner.FOTO: NILS JUL LANDE

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Om få måneder tar Kragerø Energi i bruk droneteknologi for overvåking av strømnettet. Energiselskapet blir blant de første i Norge som tar i bruk denne teknologien.

DEL

– Mange forbinder droner med «leketøy», men for oss vil bruk av drone bety store innsparinger med hensyn til overvåking av strømnettet, sier administrerende direktør Geir Elsebutangen ved Kragerø Energi.

Han fortsetter:

– Vi har et omfattende linjenett både på fastlandet og i skjærgården som krever ettersyn. Mye av nettet ligger i ulendt terreng som krever mye av våre mannskaper. Det samme er tilfelle ved strømbrudd, hvor man må ut i nærmest all slags vær.

Overvåkes med droner

Nylig fikk Kragerø Energi demonstrert teknologien som vil kunne gjøre overvåkingen av linjenettet på en mye enklere måte og med mindre kostnader enn tilfellet har vært til nå.

– Det er snakk om bruk av droner, ikke slike som brukes på hobbybasis. Det er softwaren som er selve cluet og som gjør at man ved bruk av intelligente droner kan sjekke tilstanden til linjenettet. Dronen vil ta inntil 180.000 bilder i timen som blir geotagget, og som markerer eventuelle feil, sier Elsebutangen, som viser til isstormen i fjor da nettet falt ut flere steder.

– Hadde vi hatt vi hatt denne teknologien den gang, hadde vi hatt mulighet til å finne feilene langt tidligere.

Kunstig intelligens

Kragerø Energi og 11 andre norske kraftselskaper har sammen med teknologiselskapet eSmart Systems utviklet verdens første dronesystem hvor kunstig intelligens brukes for å finne feil i kraftnettet. Store firmaer som blant andre Microsoft, Kongsberg Digital og Telenor er med på laget.

– Vi er et av de aller første energiselskapene som arbeider med denne type teknologi og forventningene til resultatene ved bruk av droner og kunstig intelligent for nettdrift og beredskap er store. Feil kan oppdages raskt, vedlikehold kan rettes inn mot deler av nettet hvor behovet er størst og de samfunnsøkonomiske effektene fra feilsituasjoner kan reduseres kraftig, sier KE-sjefen.

I første omgang skal det anskaffes enkle droner hvor programvaren byttes ut. Senere kan det bli aktuelt med større droner.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken