De to tenåringene går første året på medielinja ved Porsgrunn videregående skole, og pendler mellom Kragerø og Porsgrunn. Hver dag bruker de to guttene minst tre timer på å komme seg til og fra skolen, men i mange tilfeller er reisetiden mye lengre.

– De må ta 06.00-bussen fra Kragerø for å nå skolen klokka 08.15. De har prøvd å ta 06.45-bussen, men da kommer de for seint på skolen, sier Anne Marie Bentzen og Marzena Rafalska, som er mødrene til de to guttene.

Ofte forsinket

Ifølge farte.no, som er fylkeskommunens informasjonsside for kollektivtrafikken i Telemark, så skal 06.45-bussen være framme på Porsgrunn bussterminal klokka 08.02. Derfra er det 10 minutters rask gange til skolen.

– Vi har prøvd det et par ganger, men den bussen er ikke i Porsgrunn før klokka 08.30, sier Jakub Rafalski.

På hjemveien er det ikke noe enklere for de to førsteklassingene.

– Vanligvis slutter de klokka 15.30. Da tar de 15.55-bussen fra Porsgrunn, som skal være på Stathelle 16.20, sier Bentzen.

Da har guttene fem minutter på seg til 16.25-bussen til Drangedal bilruter går mot Kragerø.

– Men det er ofte forsinkelser på denne bussen også, og da må de ta en buss som er i Kragerø 18.25.

 

Utslitte

Allerede etter tre uker begynner de lange pendlerdagene å tære hardt på de to ungdommene.

– Når vi kommer hjem må vi spise, gjøre lekser, før vi legger oss i 20-21-tiden. Vi har ikke noe energi igjen, sier Rino Harveg og Jakub Rafalski.

Guttenes mødre frykter nå at tenåringene vil slutte på skolen.

– Det er veldig trist hvis de slutter på skolen som de trives så godt på, sier Rafalska.

Både hun og Bentzen har vært i kontakt med både busselskapene og Telemark fylkeskommune. Sistnevnte er ansvarlig for kollektivtransporten i fylket.

 

– Busselskapene skal vente på hverandre, og bussjåføren skal ringe neste buss hvis noen skal videre med den, men her opplever vi at teori og praksis ikke henger sammen, sier Bentzen.

Det samme merker elevene.

LES OGSÅ: – Bussene skal vente

– I dag (torsdag) kom bussen fra Porsgrunn til Stathelle klokka 16.24. Da vi var på vei over til Kragerø-bussen, som skal gå 16.25, kjørte den bare, sier Harveg.

De to ungdommene sier også at bussjåførene ikke ringer til hverandre, slik fylkeskommunen (se egen sak) har instruert dem om.

– Jeg har gitt beskjed at vi skal videre til Kragerø, men de ringer ikke til neste buss, sier Harveg.

 

– Skal ringe

– Våre bussjåfører skal ringe til Nettbuss hvis vi er forsinka, og Nettbuss skal ringe oss hvis de er forsinket, sier Ole Kristen Skotmyr, som er ansvarlig for Drangedal bilruters busser i Kragerø.

Det samme sier driftskoordinator Leif Gundersen i Nettbuss.

– Sjåførene våre skal ringe Drangedal bilruter hvis de blir forsinket, og deres sjåfører skal ringe våre. Det er avtalen, sier han, og lover å følge opp hva som skjedde torsdag ettermiddag.