Humør: – Alle skal få, sier en opplagt Henry Isnes, som kommer med to velfylte tallerkener.

Storkoste seg på julebord

Man blir varm om hjertet av å få oppleve varmen og innsatsen de frivillige i Norsk Folkehjelp gjør for distriktets eldre.
Publisert

Folkehjelpas julebord for eldre har blitt en tradisjon i Kragerø.

For mange år siden

Det begynte i det små, da den lokale foreningen gjorde et løft for å spre litt glede i juletiden. Mange i Kragerø satt og sitter fortsatt alene før jul. Da oppsto tanken om å samle eldre til en liten sammenkomst – et julebord.

Tankene ble satt ut i livet en dag sent i forrige århundre. Siden den gang har den iherdige lokale foreningen stått på og i dag er «Julebord for eldre» blitt en viktig tradisjon.

Med fra starten

Henry Isnes, som neste sommer runder 80 år, er fortsatt en av de gode hjelperne. Han har vært med helt fra da det aller første julebordet ble arrangert.

Mange: Før maten ble servert var det sang fra Folkehjelpas eget orkester. Musikken kom fra Henry Isnes' velkjente gitar.

Mange: Før maten ble servert var det sang fra Folkehjelpas eget orkester. Musikken kom fra Henry Isnes' velkjente gitar.

– Jeg må fortelle en liten artig historie. På den tiden var Halle Jørn Hansen blitt generalsekretær i Norsk Folkehjelp. Vi hadde da julebord på Admiralen og i den anledning inviterte vi den nye generalsekretæren til Kragerø på julebord. Han ble mektig imponert over det vi hadde fått til i Kragerø. Besøket endte med at han tegnet seg som medlem i vårt lokallag, sier Henry Isnes.

Tradisjoner

Årets julebord i Kafe Edvard på Skrubben var i tradisjonelle former med sang, opplesing, historier, dikt og ikke minst mat: Juletallerken, kaffe og riskrem.

Noen av deltakerne hadde vært med på julebord tidligere og det kommer alltid nye.

– Tore Larsen har vært rundt i kommunen og hentet deltakere til julebordet, opplyser lokallagsleder Isnes.

Larsen plukket opp både noen som satt hjemme og på institusjoner rundt i kommunen.

– Han betyr mye for mange. De eldre er glad i Tore, sier Isnes.

Hjelpsom: Zeresenay Gebremichael har vært med i Folkehjelpa i to år.

Hjelpsom: Zeresenay Gebremichael har vært med i Folkehjelpa i to år.

For første gang

Reidar Jensen fra Arntsholmen ved Skåtøy deltok på julebordet for første gang.

– Dette har vært utrolig hyggelig, sier Jensen da KV tar en prat.

Tidligere i år kjøpte han seg en leilighet i Seniorsenteret. Etter å ha pendlet Oslo–Kragerø i mange år, bor han nå fast i Kragerø.

– Etter at jeg ble syk og ble avhengig av rullestol og hjelp var det godt å komme hjem til Kragerø, sier den tidligere journalisten og forfatteren.

– Hvordan har overgangen vært?

– Jeg må få skryte av betjeningen her på Seniorsenteret. Det er mye bedre enn det jeg opplevde i Oslo og det håper jeg at du får med i det du skriver, sier Jensen.

Muntert: Henry Isnes spredde glede rundt bordene og latteren satt løst.

Muntert: Henry Isnes spredde glede rundt bordene og latteren satt løst.

Kulturarbeider

Han har et langt forfatterskap bak seg.

– Jeg har skrevet mellom 25 og 30 bøker. Noen har jeg skrevet selv og andre har jeg oversatt. Først for fremst fra engelsk.

Jensen startet sin journalistiske karriere i Kragerø Blad. Flere av hans epistler fra den tiden hadde signaturen «Raider».

- Det var på 1960-tallet, minnes han.

Debutant: Reidar Jensen var på julebordet for første gang.

Debutant: Reidar Jensen var på julebordet for første gang.

– Hvilke aviser følger du som gammel journalist med på nå?

– Det er mange. Liker spesielt danske aviser og da er avisa «Information» den jeg foretrekker.

Julebordet varte i om lag tre timer og det var mange fornøyde eldre som dro hjem hver til sitt. Man kan fastslå at dette var et «julebord for gleden».

Artikkeltags