– Vi er kjerringa mot strømmen

Farmasibesøk: Fylkes- og grenlandspolitikere besøkte blant annet Vistin Pharma sitt anlegg på Fikkjebakke under NHO Telemarks valgsafari. Foto: Per Eckholdt

Farmasibesøk: Fylkes- og grenlandspolitikere besøkte blant annet Vistin Pharma sitt anlegg på Fikkjebakke under NHO Telemarks valgsafari. Foto: Per Eckholdt

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

– Vi er nok kjerringa mot strømmen.

DEL

Det sa konserndirektør Kjell-Erik Nordby i Vistin Pharma (tidligere Weifa) da han og fabrikkdirektør Gitte Jensen Wegge viste fram selskapets produksjonsanlegg for fylkes- og grenlandspolitikere på Fikkjebakke.

40 politikere ble med da NHO Telemark, med regiondirektør Nikolai Boye i spissen, inviterte til valgsafari og bedriftsbesøk flere steder sør i fylket. I vestmarregionen besøkte politikerne Drangedal Bilruter og Bernt Dahle og i Kragerø var det nyetablerte, men samtidig gamle, Vistin Pharma som ble besøkt. Forløperen til Vistin Pharma er det 75 år gamle familieselskapet Weifa.

– Kragerø er en utrolig flott by, men den er mer enn sommer. I Kragerø er vi 140 ansatte og med cirka 45 millioner kroner i lønnsutgifter bidrar vi til solid lokal verdiskapning, påpekte fabrikkdirektør Gitte Jensen Wegge overfor politikerne.

Brenner

Konserndirektør Kjell-Erik Nordby har fulgt over i det nye Vistin Pharma fra Weifa. Og som han selv sier, «han brenner for norsk farmasi».

– Vi er kjerringa mot strømmen på tross av rammebetingelsene i Norge, understreket han overfor en lydhør politikerforsamling.

Weifa har eksistert i Gruveveien siden 1940, men i august i fjor ble selskapet solgt til blant annet Øystein Stray Spetalen og Fredriksen-gruppen som de største investorene. Selskapets navn ble Vistin Pharma og ble børsnotert.

I år skilte Weifa og Vistin Pharma lag. Weifa-delen satser i Norge, mens Vistin Pharmas produkter selges i 52 land i verden. Vistin Pharma ble børsnotert 10. juni i år.

Weifa har volumprodukter som Paracet og Ibux, mens Vistin Pharma har opiatrelaterte produkter og ikke minst metformin, som produseres i «katedralen» på Fikkjebakke.

250 millioner

I fjor hadde selskapene 250 millioner kroner i omsetning.

– I 2015 ser det ut til at vi når 390 millioner kroner, og vi er lønnsomme. Det er nesten naturstridig ettersom vi blant annet konkurrere med lavkostland som India og Kina. Men det får vi til ved en høy grad av automatisering og stordriftsfordeler, påpeker.

I dag produseres det 3000 tonn råvarer ved selskapets anlegg på Fikkjebakke. Det er åtte prosent av verdensmarkedet.

– Vi ønsker å fordoble kapasiteten på Fikkjebakke, opplyser Nordby.

Metformin benyttes i behandlingen av livsstilsykdommen diabetes 2. Dette er en sykdom WHO forventer skal ramme rundt 500 millioner mennesker innen 2030.

Investere

– Vi har ambisjoner om å være i Kragerø. Men det er likevel ikke gitt at vi er her til evig tid. Men Norge trenger oss. Det vil være et nederlag dersom vi ikke kan ha farmasøytiske bedrifter i Norge, sier Kjell-Erik Nordby.

– Men vi er nødt til å investere i Norge for at vi som farmasibedrift skal kunne overleve.

Artikkeltags