– Tristheten lå som en sky over det hele. Det var stille, det var verdig, det ble lagt ned blomster og blomsterkrans. Det ble tent lys, det ble satt opp bilder av de omkomne. Det hele ble gjennomført på en veldig respektfull og fin måte, forteller Arild Weisser.

Sammen med Weisser reiste tre fulle biler fra Kragerø tirsdag ettermiddag til den uformelle samlingen på ulykkesstedet på Rjukan. Samtidig kom det venner både fra Notodden og Bø, samt Horten. Samtalene gikk lavmælt for seg, andre holdt rundt hverandre og snakket om sorg og savn.

– I en slik situasjonen sliter alle med sitt. Noen stunder går det bra, andre ganger faller man litt sammen igjen, sier Weisser.

– Følte oss lettere

Da den uformelle samlingen på ulykkesstedet gikk mot slutten ble alle invitert til en hytte nær Gaustatoppen.

– På mange måter var det en delavslutning da vi fikk se ulykkesstedet og var samlet etterpå. Det ble lest dikt om Henning «Dose» Bentsen og stemningen løste seg litt opp. Tonen ble lettere. Noen fortalte morsomme historier som lettet ytterligere på stemningen. Det ble en stemning i Doses ånd og slik han helt sikkert ville ha hatt det, sier Weisser.

– Jeg er sikker på at alle følte seg litt lettere etter å ha sett og vært på stedet ulykken skjedde. Tror det var veldig viktig for oss, slår han fast.

Minnet om tragedien

Det har gått fire dager siden tragedien skjedde, hvor Henning Bentsen, Jan Bjørndal, Berit Bjørnsen, Anne Kristin Isaksen (alle fra Kragerø) og Wenche Kise fra Skien hardt og brutalt ble revet bort. Ordfører Jone Blikra har stått fram og beskrevet lokalsamfunnets sjokk og befolkningens reaksjon på det uvirkelige som skjedd. Nå fire dager senere sier han følgende:

– Det er fortsatt stille i gatene. Folk venter på hva som skjer videre. Det er fortsatt slik at det hele er uvirkelig. Vi venter å se dem når vi går til Stopp en halv eller i gatene. Alle andre saker blir små. På mange måter blir vi hele tiden minnet på det som skjedde når vi treffer folk, alle føler behov for å snakke om det, sier ordføreren.

– Hele situasjonen preger fortsatt lokalsamfunnet. Først kom sjokket, nå er det mer stillhet. Det hele er fortsatt uvirkelig. Vi kommer fortsatt til å bli minnet om det forferdelige når det skal gjennomføres tre begravelser i Kragerø kirke. Den første tirsdag, den andre torsdag og den siste fredag. Også neste uke kommer til å bli en tung uke, fortsetter Blikra.

Tross sjokk og rolig snakk, mener ordføreren at folk har erkjent det tragiske som skjedde.

– Når folk begynner å legge ut bilder, videosnutter og minneord med og om de som omkom er det en erkjennelse, sier han.

Opposisjonen har foreslått å avlyse alle politiske møter i Kragerø også til uken.