Gå til sidens hovedinnhold

Redningsselskapets ti trygge tips til deg som skal ut og fiske juletorsken

Artikkelen er over 3 år gammel

– Skal du på sjøen nå i desember må du sørge for at båten er i god stand, ta hensyn til været og være godt kledd.

Oppfordringen kommer fra skipsfører Thor Hugo Johansen på redningsskøyta «Oscar Tybring IV» i Farsund, en av de 50 redningsskøytene som er i beredskap langs norskekysten gjennom jula.

Feirer jul ombord

Annet hvert år feirer mannskapet på de 25 redningsskøytene med fast besetning jul ombord. De frivillig bemannede redningsskøytene har vaktlag i beredskap gjennom hele jula.

Thor Hugo Johansen har vært ansatt i Redningsselskapet i 40 år, og har feiret mellom 20 og 25 julaftener ombord i redningsskøyta.

– Å feire jul ombord er fantastisk fint. Vi pynter til jul, og julestemningen pleier å være god, forteller Johansen.

Johansen, som opprinnelig er fra Lofoten, er om bord på RS «Oscar Tybring IV» sammen med to vestlendinger, og dermed står pinnekjøtt på julemenyen i år - i motsetning til mange sørlendinger.

Så fersk torsk som mulig

– Her på Sørlandet kan det være en del oppdrag fram mot julaften, for sørlendingene skal jo trekke juletorsken så nært inn på julaften som mulig, sier skipsføreren, som har vært ute og lett etter savnede også på julaften.

Les også

Denne gjengen bruker fritida på å hjelpe andre

 

– Ikke ta sjanser og dra ut i vær som båten din ikke tåler. Juletorsken kan du bestille i butikken også, råder han.

Bare 2,2 prosent av nordmenn spiser torsk på julaften. Men hele 82 prosent spiser fisk en gang i løpet av jula. Skal du fiske middagen selv, må du tenke på noen enkle grep som gjør turen sikrere.

 

- Tenk sikkerhet

Skal du og fiske juletorsken er det viktig å tenke sikkerhet. Med den temperaturen som nå er i vannet overlever man ikke mange minuttene uten riktig utstyr og en plan for hva en skal gjøre om man havner i sjøen.

  1. Bruk vest som et minimum. Vinterstid er en flytedress/arbeidsdrakt absolutt å foretrekke.
  2. Ha VHF eller mobilen i vanntett deksel. Bruk VHF om du kan. Mobil er et minimum.
  3. Ha alltid med en skarp kniv til å kutte tau.
  4. Ha alltid et godt anker lett tilgjengelig i båten. Dette kan faktisk være avgjørende for utfallet om dere skulle få tau i propellen.
  5. Pass på at det ikke ligger masse flytetau rundt blåsene til teinene dine. Legg ikke ut teiner midt i skipsleia. Det kan få store konsekvenser.
  6. Kle deg riktig. Husk trelagsprinsippet for å holde varmen.
  7. Ta med plugger til nødtetting av hull i skroget. Husk også brannslukkingsapparat og ekstra pære til lanternene. Det blir fort mørkt på denne årstiden
  8. Vær to i båten, eller si fra hvor lenge du blir borte. Gratis-appen Safe TrX fra Redningsselskapet kan automatisk varsle pårørende om du ikke er tilbake innen tidsfristen du har satt.
  9. En personlig nødpeilesender som sender nødsignal med posisjon direkte til redningssentralen via satellitt. PLB burde være obligatorisk for alle som ferdes alene på sjøen.
  10. Sjekk værvarselet før du går ut! 

Redningsskøyta «Uni Kragerø» er bemannet av frivillige fra Redningsselskapets sjøredningskorps.

Kommentarer til denne saken