Per-Erik er invitert til lunsj hos kronprinsparet for å snakke om mikroplast

Mikroplast: Per-Erik Schulze har jobbet mye med mikroplast de siste årene, både i og utenfor Kragerø. (Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix)

Mikroplast: Per-Erik Schulze har jobbet mye med mikroplast de siste årene, både i og utenfor Kragerø. (Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix)

Artikkelen er over 2 år gammel

Per-Erik Schulze fra Kragerø har fått invitasjon til Skaugum av kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit.

DEL

«DD.KK.HH. Kronprinsen og Kronprinsessen har den glede å invitere fagrådgiver Per-Erik Schulze til lunsjsamtale på Skaugum med tema plastforurensing i havet...».

Slik lyder invitasjonen som kragerømannen Schulze mottok nylig.

- Veldig staselig å få en slik invitasjon, sier han til KV.

Det er i egenskap av jobben hans som fagrådgiver i Naturvernforbundet at han er invitert til den kongelige lunsjsamtalen. Schulze har vært engasjert i mange ulike typer miljøvernsaker gjennom flere tiår, men i de siste årene har han hatt spesielt fokus på plastforsøpling i havet - og da spesielt såkalt mikroplast.

- En anerkjennelse

Dette temaet har han også vært med på å lage en oppdragsrapport om for Miljødirektoratet.

Schulze opplyser på sin facebookside at det er flere som jobber med plastforsøpling som er invitert til lunsjen på Skaugum.

- Må vel ses på som en anerkjennelse på at temaet har allmenn verdi, skriver han.

Opptatte av temaet

Fokuset på forsøpling av havområdene er ikke noe nytt for kronprinsparet. De to har uttalt seg om temaet en rekke ganger.

- Havet er blitt en søppeldynge, og det begynner vi å se konsekvensene av, sa kronprinsesse Mette-Marit da hun sammen med Haakon besøkte Svalbard i 2015.

Da besøkte de to en hytte som utelukkende er bygget av søppel som er funnet langs strendene på den stor øya.

Da Svanemerkets 25-årsjubileum ble feiret samme år, ga kronprins Haakon stor plass i sin tale til å snakke om plastforsøpling.

- Over tid fragmenteres fiskeutstyr, plastflasker, emballasje og bæreposer til mikroplast - små plastbiter på under fem millimeter. Når store plastbiter deles opp i mange små, dannes, som dere sikkert vet, flere overflater som miljøgifter kan feste seg på. Den største kilden til mikroplast er slitasje fra bildekk. I tillegg skyller vi ut mikroplast fra blant annet hud- og hårpleieprodukter. I følge Miljødirektoratet er kosmetikk som er tilsatt mikroplast, en kilde til 40 tonn mikroplast årlig i Norge, sa Kronprinsen.

- Mikroplast påvirker livet i havet som ikke klarer å skille mellom plast og næringsrik mat, og forplanter seg fra dyreplankton og oppover i næringskjeden. Jo mindre plastfragmenter som blir spist, desto større er potensialet for opptak av miljøgifter i dyrene. Selv om vi vet en del om omfanget og skadevirkningene av mikroplast, er det fortsatt mange ubesvarte spørsmål. Så her trengs det fortsatt mer forskning, sa han videre.

Daglig antrekk

I invitasjonen fra kronprinsparet går det fram at det er satt av to timer til lunsjen på Skaugum. De inviterte bes ankomme i sine daglige antrekk.

På Schulzes facebookside mangler det ikke på forslag på hva han bør ha på seg. Alt fra oljehyre, våtdrakt til islender er blant forslagene.

Artikkeltags