Gå til sidens hovedinnhold

Lokalhistoriske filmer i nye «krystallklare» versjoner

Artikkelen er over 3 år gammel

Ny og forbedret teknologi har bidratt til at gamle lokalfilmer er gjenoppstått med en kvalitet som kan måles med hvilket som helst nyinnspilt TV-program.

Det er ikke uten en viss stolthet at tidligere kulturprisvinner og videofotograf Roy Isnes viser fram de tre lokale filmene som nå er blitt «oppgradert» til dagens fjernsynskvaliteter.

– Men det er ikke mine filmer i utgangspunktet, men filmer som fotograf Richard Larsson fra Porsgrunn tok opp. Jeg tok imidlertid opp disse filmene og fikk overført dem til moderne avspillingsmetoder i 1994, det vil si DVD, smiler Isnes.

Filmene som har blitt gjenskapt gjennom en såkalt filmskanner er Skåtøyfilmen 1952-53, Sannidalsfilmen 1953–54 og Kragerøfilmen 1955–56.

- Kan ikke sammenliknes

– Filmkvaliteten kan ikke sammenliknes med det som vi hadde tidligere, lyden derimot er den samme som før, opplyser Isnes videre.

Han har fått bistand av porsgrunnsmannen Gisle Nomme til å gjøre de gamle lokalklassiske filmene til dagens standarder, et samarbeid Isnes har satt og setter stor pris på.

Er man interessert i de nye utgavene kan man kontakte Roy Isnes eller MIX-kiosken ved Jens Lauersøns plass.

Kommentarer til denne saken