Her øver de på å legge ut oljelenser

Mats Sivertsen (t.v.) og Torkjell Bergheim (t.h.) pumpet luft i oljelensen under Kystverket og Kragerø sjøtjenesters oljevernøvelse.

Mats Sivertsen (t.v.) og Torkjell Bergheim (t.h.) pumpet luft i oljelensen under Kystverket og Kragerø sjøtjenesters oljevernøvelse. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Kragerø Sjøtjenester og Kystverket trener på å bruke oljevernutstyret torsdag.

DEL

- Vanligvis trener vi i Kristiansand, men nå har vi valgt å øve i Kragerø, sier Lars Petter Wilson, som er seniorrådgiver i Kystverkets operasjonssektor i Horten.

Kragerø Sjøtjenester har en avtale om oljevernberedskap med Kystverket, og har tre båter som er tilknyttet Kystverkets depot i Kristiansand.

- Totalt har vi 36 slike båter langs kysten, sier Wilson.

Setter ut lenser

Da KV var innom øvelsen torsdag formiddag øvde mannskaper fra Kragerø Sjøtjenester og Kystverket på å sette ut en oljelense.

- Dette er en lense med en stor sekk hvor oljen samles opp. Vannet presses gjennom en ventil, mens oljen blir liggende igjen i en "sekk". Så bruker vi et annet fartøy for å hente oljen, sier seniorrådgiveren.

Lensen er lagret på en stor trommel, og underveis blåses det luft i den, før den sakte, men sikkert, blir dratt ut i sjøen av en av Kragerø Sjøtjenesters båter.

- Dette er en lite ressurskrevende lense, som kan opereres av et fartøy. Vi kommer også mye nærmere land med disse lensene, sier Wilson.

  Kystverkt og Kragerø Sjøtjenester hadde oljevernøvelse i Kragerø torsdag. Video: Trond Nøstvold Tou

  I Horten

  Utstyret som blir brukt under torsdagens øvelse kom til Kragerø på en semitrailer.

  - Det kan være her på to timer. Når vi rykker ut kjører vi utstyret til nærmeste kai, sier seniorrådgiver Wilson.

  På torsdagens øvelse var det meningen at mannskapene fra Kragerø Sjøtjenester skulle gjøre mest mulig selv.

  - De skal gjøre det for å bli best mulig kjent med utstyret. I en reell oljevernsituasjon vil også Kystverket sende folk for å hjelpe, understreker Wilson.

  Havnfogd Svein Arne Walle er glad for at Kystverket har lagt øvelsen til Kragerø.

  - Vi er veldig fornøyd med at de øver her. Sommerens grunnstøting på Galeioddbåene viser jo også hvor aktuelt dette er, selv om det ikke ble oljeutstlipp da, sier Walle.

  Artikkeltags