97 «nye» skjær har dukket opp

Artikkelen er over 4 år gammel

Kystverket ba om hjelp til å merke tidligere ukjente skjær langs kysten. Båtfolket svarte til gangs.

DEL

Da nettjenesten "Merk skjæret" ble lansert i våres hadde Kystverket mål om å merke 100 nye og ukjente skjær langs norskekysten.

97 langs Telemark

Til nå har det blitt merket nesten hundre bare langs kysten av Telemark. De aller fleste av de innmeldte skjærene i Telemark befinner seg i Kragerø og Bamble. Men også i Langesundsfjorden har båtfolk tipset om umerkede skjær og grunner.

Dette er skjær som i dag står umerket, og som lokalkjente gjerne vet hvor befinner seg og styrer unna. Men for alle andre utgjør disse en reell fare. På landsbasis har det kommet inn over 1450 forslag.

"Merk skjæret" er et samarbeid mellom Kystverket og Gjensidigestiftelsen og har som mål å redusere antallet forsikringssaker og gjøre sjøen tryggere. Bare i 2014 ble det utbetalt 406 millioner kroner i skadesaker.

Skal velge ut

To tredjedeler av forslagene som kom inn er i Sør-Norge og mange av disse er i Oslofjorden med Vestfold, Østfold og Telemark sentralt.

Hvor mange av forslagene som har kommet inn i Telemark, og som ender opp med staker, er uvisst. Den endelige fordelingen av staker blir klar i november, men krever også kommunal medvirkning. Kystverket velger ut og setter ut stakene, men det er Gjensidigestiftelsen som betaler. Kommunene må si ja til å bli eier av stakene. Gjennom prosjektet har noen staker kommet opp allerede, resten vil bli satt opp i løpet av 2016.

Artikkeltags