Gå til sidens hovedinnhold

Landets mest intime festival

Artikkelen er over 6 år gammel

– Dette har vært en kjempeopptur, ja, rett og slett en kjempesuksess. Vi har møtt en velvillighet nesten uten like. Vi er kjempefornøyd.

Det sier festivalleder Trond Jørgensen etter helgens sjette havnefestival i Kragerø.

Superlativene var mange både under og etter festivalhelgen. Festivalen hadde selvsagt god «hjelp» fra værgudene. For lørdagen var faktisk den flotteste sommerdagen i år med 25 grader og sol fra skyfri himmel.

Tok byen tilbake

På mange måter er havnefestivalen også slutten på en kort og hektisk kragerøsommer. Og det kunne faktisk registreres under festivalen.

– Både kragerøfolk, folk fra Kroken, Drangedal og omlandet tok turen ut både fredag og lørdag, sier Jørgensen videre.

Fredag kveld samlet danske Ole Gas nesten 300 tilskuere til konsert, mens det lørdag var stuvende fullt da TJ band dro til med trekkspillmusikk og bryggedans.

– Vi var rundt i hele byen for å låne flere stoler og bord, sier festivallederen.

Også på dagtid lørdag strømmet det til med folk til både festivalteltet, sjømannsforeningens tilbud og til hvalbåten Southern Actor. Kragerø Kystlags auksjon under ledelse av Johan Dahlgren innbrakte rundt 12.000 kroner.

Dåp

Et av flere høydepunkter under havnefestivalen var dåpen av urkoggen som ble funnet på eiendommen til Hans Kristian Pedersen i 1981. Nå er det bygget en kopi av urkoggen og lørdag ble den døpt. Det var ingen overraskelse at urkoggen fikk navnet «Portørenga».

– Dette var en dåp helt i pappas ånd, sa datteren Anita Pedersen til KV etter dåpsseremonien.

Det var for øvrig Hans Kristian Pedersens barnebarn Lill Jorunn (30) og Lisbeth (11) som døpte båten i bayer.

Tømte pulverapparat

Tidlig lørdag morgen oppdaget dugnadsfolket at uvedkommende hadde vært inn i festivalteltet og tømt to brannslukningsapparat. Dermed måtte alt av border, stoler, kjøkkenredskap ut og vasnes. Filtteppet ble rengjort med stor industristøvsuger.

Tre unge menn ble observert da de kom ut av festivalteltet ved 04.00-tiden lørdag morgen.

Forholdet etterforskes og er anmeldt.

Økonomisk suksess

Årets havnefestival er den beste så langt i festivalens seks år lange historie. Allerede før festivalen åpnet, var utgiftene dekket inn via sponsormidler. Salg av varer i festivalteltet er ren netto for seilforeningen. Men hvor store inntektene ble er det for tidlig å si noe konkret om.

Kragerø havnefestival er kanskje landet mest intime festival konsentrert til et begrenset område rundt Blindtarmen. Dette skaper en unik stemning som å tas vare på eller som en festivalgjest sa det:

– Dette må dere aldri slutte med!

Sammensetningen av årets program var en fulltreffer og når ingen leker koster noe blir det hele en «laid back»-festival.

Det er sånn vi vil ha det.

Kommentarer til denne saken