Negativ til «tvangsgifting» av Telemark og Vestfold

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

- Forslaget om en tvangssammenslåing av Telemark og Vestfold er en svært dårlig nyhet for Kragerø, mener Kragerø-ordfører Jone Blikra (Ap).

DEL

Blikra kommer med uttalelsen etter at NRK tirsdag kveld meldte at regjeringen og samarbeidspartiene har blitt enige om å fordele dagens fylker på 10 regioner.

- Forslaget respekterer ikke lokalpolitikerne i Telemark sine vedtak og er en respektløs holdning til lokaldemokratiet. Et nytt regionalt nivå må få overført statlige oppgaver om det i det hele tatt skal ha noen mening, mener Blikra.

Utkanten av utkanten

- En sammenslåing vil flytte makt til et sterkt Vestfold og Kragerø blir en utkant av utkanten. Jeg forutsetter at våre lokale politikere fra Høyre, Frp, Venstre og KrF er med oss andre i å forsvare lokaldemokratiet og kjempe for Kragerø og Telemark, uttaler Kragerø-ordføreren.

Frp, Høyre, KrF og Venstre ser ut til å ha fått flertall for en regionreform som reduserer dagens 18 fylker til ti regioner.

De tre nordligste fylkene skal reduseres til to. Grensene skal fastsettes senere, og avgjørelsen skal tas regionalt.

Telemark og Vestfold går sammen i én region.

Buskerud, Akershus og Østfold blir til ny Viken-region.

Aust-Agder og Vest-Agder blir til ett Agder.

Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag blir ett Trøndelag.

Hedmark og Oppland blir til region Innlandet.

Hordaland og Sogn og Fjordane blir til region Vestlandet.

Møre og Romsdal blir som i dag.

Rogaland blir som i dag.

Oslo blir som i dag.

– Meningsløst 

Samtidig skal i alt 13 kommuner bli slått sammen med nabokommuner mot sin vilje. Ingen kommuner i Telemark slås sammen med tvang.

SV ønsker frivillige sammenslåinger, men vil støtte kommunene som vil ut av ekteskapet «Frp, H og Venstre har tvunget dem inn i etter valget».

– Det er ikke størrelsen det kommer an på. Det er viljen til å prioritere fellesskapet og kommuneøkonomien som avgjør. Og samarbeid mellom kommuner er bra, ikke noe uønsket, slik regjeringen framstiller det, sier SVs Karin Andersen til NTB.

Hun omtaler regionreformen som «helt absurd» og sier den skal legges langt nederst i skuffen etter valget.

– Det er meningsløst å ommøblere hele norgeskartet og lage store regioner uten oppgaver og penger. Fylkene har mistet tannhelse og flertallet på Stortinget har også vedtatt å gi både kollektivtrafikk og videregående skoler til store kommuner, påpeker Andersen.

Regjeringen har halvert distriktspolitiske virkemidler og har ingen nye store oppgaver, mener hun.

– Dette blir en papirtiger, og det er Høyres og Frps strategi for å legge nivået ned. Og Venstre har gått på limpinnen og må bære hovedansvaret for den mest meningsløse og innholdsløse reformen som noensinne er foreslått.

Artikkeltags