Hedret museets «far» med ny minnestein

Nytt gravminne: Bergvennene har fått på plass et nytt gravminne over Knut Knutsen. Håkon Okkenhaug (til venstre), Arnfinn Jensen, Jorid Okkenhaug, Dagny Karlander og Kai Køhler har vært sentrale for å få gravsteinen på plass.

Nytt gravminne: Bergvennene har fått på plass et nytt gravminne over Knut Knutsen. Håkon Okkenhaug (til venstre), Arnfinn Jensen, Jorid Okkenhaug, Dagny Karlander og Kai Køhler har vært sentrale for å få gravsteinen på plass.

Artikkelen er over 2 år gammel

– Han har gjort så mye for museet at han måtte ha en minnestein.

DEL

Det slo leder i Berg museums venner, Dagny Karlander, fast da venneforeningen bestemte seg for å få tilbake gravsteinen etter Knut Knutsen (1871–1950). Knutsen blir av mange sett på som «grunnleggeren» av et museum i Kragerø. Av mange ble han kalt «Knut på byen».

Gravminnet fjernet

Det var KVs journalist Jimmy Åsen som oppdaget at gravminnet etter Knut Knutsen var borte.

– «Å oppdage at hans gravsted var slettet og gravminnet fjernet, var et lite sjokk», skrev Åsen i en kommentar i KV i april 2016.

Knutsen hadde ingen arvinger. Det offentlige tok hånd om gravminnet inntil for to år siden. Da gikk gravstedet ut og gravsteinen fjernet.

Bergvennene trodde knapt at minnet etter Knut Knutsen var borte for alltid. Heldigvis skjønte «vennene» raskt at noen måtte ta initiativ for å få et nytt gravminne over Knut Knutsen tilbake så raskt som mulig. Minnet over Knut Knutsen kunne ikke gå i glemmeboken.

Denne uka har bergvennenes innsats båret frukter. En ny gravstein med Knut Knutsen og hans kone Helene Knutsen navn inngravert er plassert i det som omtales som kirkegårdens «minnelund».

– Vi har fått meget god hjelp av Asle Karlsen i Kragerø steinhuggeri, understreker Dagny Karlander.

Museumsdrøm

Knut Knutsen hadde en drøm om et bymuseum i Kragerø. Gjennom et langt liv samlet han inn gjenstander som sannsynligvis hadde gått tapt.

– I 1930-årene fikk Knutsen hjelp av sin underordnede, brannformann Georg Gunnulfsen. Sammen samlet de inn gamle gjenstander, som for eksempel brannvogner og gjenstander fra politiet. Fra skuteverver tok de vare på redskaper som kjølhalingsblokker. Fra andre private tok de imot skutebilder og skutemodeller og mye annet, alt uten et øre i betaling, opplyste Kai Køhler da minnesteinen over Knut Knutsen var tilbake på Kalstad kirkegård.

I Kragerø var det to bymuseumskomiteer, en før andre verdenskrig (1927) og en etter. Den siste komiteen besto av Tellef Dahll Schweigaard, Erik Arentz, Maria Line, Sigurd Thingsaker og Gudmund Juell.

Knut Knutsen var da blitt så gammel og var ikke lenger aktiv. Komiteen kjempet og fikk fram et museum. Det fikk dessverre ikke Knut Knutsen oppleve. Han døde i 1950, 79 år gammel.

Artikkeltags