Denne gjengen med idrettselever avgjør hva som blir årets beste bok

Idrettselevene er godt i gang med lesingen av de forskjellige bøkene.

Idrettselevene er godt i gang med lesingen av de forskjellige bøkene. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Tredjeklassingene ved Kragerø videregående skole (KVS) skal lese åtte bøker de neste fire månedene.

DEL

Idrettselevene ved KVS skal være juryklasse for Ungdommens kritikerpris, hvor åtte skjønnlitterære bøker er nominert. Sammen med seks andre klasser fra hele landet, skal 3 ID (avgangsklassen på idrettslinja) lese alle bøkene og komme til enighet med de andre klassene om vinneren.

– Jeg har hatt et ønske om å delta med elevene mine så lenge jeg har vært lærer. Dette er en gjeng med veldig aktive, modne, ærlige og åpne elever, som jeg tenkte at det måtte passe bra for, sier norsklærer Irene Omdal.

Skrev søknaden selv

Hun lanserte ideen for klassen i våres, og de var interesserte i å delta. Dermed skrev elevene selv søknaden om å bli juryklasse.

– Klassen ble valgt ut fordi de var veldig motiverte, sier Omdal.

Nå er elevene godt i gang med lesingen, som skal foregå fram til midten av mars. Da blir vinneren av Ungdommens kritikerpris kåret.

– En slags kriminalroman

To av elevene som har fordypet seg i bøker de par siste ukene er Knut Victor Nitschke Rørholt og Sandra Kilen Johansen. Rørholt er snart halvveis i Jan Kjærstads «Berge».

– Det er en bok som er inspirert av 22. juli, men handlingen er lagt til august 2008. En Ap-politiker blir funnet drept i Nordmarka, så får vi se historien fra tre forskjellige synsvinkler. Det er en slags kriminalroman, sier Rørholt.

– Hva synes du om boka?

– Jeg synes han skriver med et vanskelig språk, med veldig lange setninger. Jeg skjønner jo at den får bra kritikk, men jeg synes den er tung å lese, sier han.

Ungdommens kritikerpris

Dette er de åtte nominerte:

Demian Vitanza: Dette livet eller det neste – roman
Therese Tungen: Ein gong var dei ulvar – noveller
Olaug Nilssen: Tung tids tale – roman
Jan Kjærstad: Berge – roman
Erlend O. Nødtvedt: Vestlandet – roman
Øyvind Rimbereid: Lenis plassar – langdikt
Lotta Elstad: Jeg nekter å tenke – roman
Aina Villanger: Baugeids bok – prosaverk

Fremmedkriger

Sandra Kilen Johansen har lest to bøker: Demian Vitanzas roman "Dette livet eller det neste" og Therese Tangens novellesamling "Ein gong var dei ulvar".

- "Dette livet eller det neste" er basert på en sann historie, og handler om en mann som reiser til Syria for å krige. Han kjører sykebil der nede. En dag blir han skutt i beinet, men overlever. Da vil han hjem til Norge. Men da han kommer hjem blir han satt i fengsel, mistenkt for terrorvirksomhet, sier Johansen.

Hun har lest mye i ferier tidligere, men merker at det blir travelt med lesingen i tillegg til alt det andre skolearbeidet. Idrettseleven ser imidlertid også positive effekter av lesingen.

- Jeg får inspirasjon til å skrive tekster av lesingen, og så merker jeg at jeg roer meg mer ned når jeg leser, sier Johansen.

Artikkeltags