Cassandra (6) og David (6) lærer mer og kjappere med nye PC-er

Artikkelen er over 1 år gammel

Digitalt læremiddel gjør bokstavlæring lettere og mer effektivt for de minste.

DEL

Elever i 1. klasse ved Kragerø skole har helt siden skolestart i august tatt i bruk et nytt digitalt læremiddel for å lære å både skrive og lese. De bruker nemlig såkalte Chromebook-maskiner, som kort forklart er forenklede PC-er. Lærere og elever har opplevd en positiv utvikling.

– Før lærte elevene kun én bokstav i uka, men med dette læremiddelet, lærer de to eller flere, sier avdelingsleder for 1.–4. trinn, Ida Jensen.

Falt godt i smak hos elevene

For hver gang elevene trykker på en bokstav, får de også høre selve lyden til bokstaven. Etter å ha skrevet et helt ord, får de også høre ordet i sin helhet. Det synes førsteklassingene Cassandra Andreassen (6) og David Hasseleid Kragnes (6) er skikkelig gøy.

– Noen ganger skriver vi hva vi vil, og andre ganger må vi skrive ord som begynner på en bokstav vi får av læreren. Det gøyeste er å skrive lange setninger, sier Cassandra Andreassen.

FORNØYD AVDELINGSLEDER: Ida Jensen ser en positiv utvikling blant elevene etter at de tok i bruk maskinene.

FORNØYD AVDELINGSLEDER: Ida Jensen ser en positiv utvikling blant elevene etter at de tok i bruk maskinene. Foto:

– Jeg synes det er morsomst å lære forskjellen mellom vokaler og konsonanter, legger David Hasseleid Kragnes til.

Andreassen nikker noe samsvarende, men innrømmer at hun fortsatt ikke helt vet forskjellen ennå. De to er læringspartnere, som vil si at de sitter sammen med samme Chromebook og utforsker bokstaver og lyder.

GODE VENNER MED LÆRER: F.v.: kontaktlærer Ane Gryt, Sanel Johni Hosseinzadeh, Agnes Wiik Nilsen, Naher Habtom Brhane, Ibrahim Kalifa Mohammed og Magnus Wang-Kristensen.

GODE VENNER MED LÆRER: F.v.: kontaktlærer Ane Gryt, Sanel Johni Hosseinzadeh, Agnes Wiik Nilsen, Naher Habtom Brhane, Ibrahim Kalifa Mohammed og Magnus Wang-Kristensen. Foto:

Læringsmetoden, som kalles for STL+, skal bidra til at de unge elevene lærer å lese og skrive uten at de har trent på å skrive bokstaver på tradisjonelt vis, og skal i tillegg forhindre at de utvikler dysleksi.

PC-pauser i avskjermet uteområde

Kontaktlærere Lone Laland og Ane Gryt forsikrer om at elevene ikke bare sitter klistret til en PC-skjerm, men at de også får tid til mye lek og aktiviteter både inne og ute. Elevene har nemlig sin helt egen etasje kun for dem, og har dessuten både egen SFO og en egen, avskjermet lekeplass utenfor med utsikt over byen og skjærgården. Med andre ord er det tilsynelatende veldig greit å være førsteklassing i Kragerø.

EGEN LEKEPLASS: Dette uteområdet er kun forbeholdt førsteklassingene ved Kragerø skole.

EGEN LEKEPLASS: Dette uteområdet er kun forbeholdt førsteklassingene ved Kragerø skole. Foto:

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken