Gå til sidens hovedinnhold

Unge sjakktalenter møttes til dyst

Artikkelen er over 4 år gammel

41 ivrige barn deltok nylig på en Barnas Grand Prix-turnering i kantina på Kragerø skole. Her ble det spilt mye god sjakk av barn og ungdom mellom 5 og 17 år.

I tillegg deltok åtte voksne i klassen Sjåfør. Dette er en klasse som blir dominert av såkalte "sjakkfedre".

Kragerø Sjakklubb Ungdom stilte med hele 12 deltakere. Noen har vært med i over ti sesonger, mens andre er helt ferske og har begynt i klubben etter jul.

De aller yngste

Georg Standal Flaten, Oscar Ødegaard, Tom Didrik Arntsen Jacobsen  og brødrene Jostein og Luckas Martinius Grasåsen spilte i klasse mikroputt, den yngste klassen. Alle unntatt Luckas spilte også i nybegynnerklassen for dem som spiller sin første turnering. Som nybegynner får man hele to pokaler, en for nybegynner og en for mikroputt. Dette har alltid nybegynnerne syntes har vært svært stas.

I klasse miniputt spilte ingen fra Kragerø, mens lilleputt, kadett og ungdom hadde seks spillere fra Kragerø Sjakklubb. Tygo Prinsen var eneste lilleputt, mens både Kittil Eikeland, Ingvar Torjesen Kveim og Tor Harald Aandstad Olsen spilte i kadett.

Det var kun to spillere i klasse ungdom, der Einar Clausen Frøvik fikk førsteplassen foran Simon T. Johannessen. Begge fra Kragerø. Den siste fra Kragerø var Ahmed Amjad Mustafa, som spilte i sjåførklassen. Han var ikke tilstede under første parti, men klarte likevel å sikre seg en sterk andreplass.

Fasene i spillet

Et sjakkparti deles i tre faser, åpningen, midtspillet og sluttspillet. I åpningen skal man legge grunnlaget for resten av partiet. Denne delen er veldig teoretisk, og veldig rutinerte sjakkspillere kan ofte mange slike åpninger.

I barnesjakken er de vanligste åpningene italiensk og spansk. Dette er vanligvis de første åpningene barn lærer på sjakken. Dette er fordi åpningene er logiske og følger de generelle åpningstipsene i sjakken; Ta kontroll over sentrum, utvikle springere og løpere og få kongen i sikkerhet.

Midtspillet er som regel preget av triks og knep. Det er ofte her urutinerte spillere gjør feil. Vanligvis er det en bukk, at man gir bort en brikke uten å få utbytte, som avgjør partiet. I midtspillet bør man sørge for å gjøre gode bytter, slik at man får en god stilling inn mot sluttspillet.

I sluttspillet er målet ofte å få en ny dronning ved å få en bonde over til andre siden av brettet. Da må man få fart på kongen. Om man til slutt får en bonde over kan man prøve på den vanlige dronningmatten. Det er viktig å passe på at det ikke blir patt, at kongen er sperret inne, men ikke står i sjakk. Dette fører til at det blir uavgjort.

Strenge regler

På sjakkturneringer spilles det i tillegg med ekstra strenge regler. Disse sier at om du tar på en brikke må du flytte den. Har du sluppet en brikke må du la den stå og har du tatt på motstanderens brikke må du ta den om du kan. Dette gjør at det er viktig å tenke seg godt om.

 

På denne turneringen ble det spilt hurtigsjakk med 25 minutter per spiller. Dette er liten tid for rutinerte spillere som har spilt lenge. I sjåførklassen ble det spilt med 15 minutter per spiller på hele partiet. Dette stresser voksne betydelig mer enn barn. I de første årene man spiller sjakk går trekkene vanligvis fort, slik at turneringsleder Truls R. Jørgensen før hvert parti minnet spesielt mikroputtene på å bruke så mye som mulig av tida de hadde fått.

De fleste av deltakerne syntes dette var en morsom og spennende turnering. Det er lenge siden sist det har vært så mange ivrige sjakkspillere på en ordinær barneturnering i Kragerø. Mange av de ferske spillerne fikk kjenne på det å spille turnering. Neste Barnas Grand Prix-turnering er til høsten. Fram til da skal det spilles mer sjakk på onsdagskveldene og kanskje det blir en turnering eller to i Skien, Porsgrunn eller Arendal?

Kommentarer til denne saken