- Skal sikre liv og helse

FORBEREDT: Geir Elsebutangen i Kragerø Energi sier at selskapet er forberedt på streik, menhan ikke kan love normalt servicenivå under en eventuell konflikt. (Arkivfoto)

FORBEREDT: Geir Elsebutangen i Kragerø Energi sier at selskapet er forberedt på streik, menhan ikke kan love normalt servicenivå under en eventuell konflikt. (Arkivfoto)

Artikkelen er over 3 år gammel

Kragerø Energi har laget en beredskapsplan i tilfelle det blir streik i energiselskapene fra fredag morgen.

DEL

Fare for strømstreik fra fredag morgen: - Der det er fare for liv og helse og ved utilbørlig skade for tredjeperson, vil det bli gitt dispensasjoner fra partene i konflikten, slik at leveransen av strøm kan gjenopptas, sier administrerende direktør Geir Elsebutangen i Kragerø Energi AS.

- Også dyrs helse vil bli ivaretatt, legger han til.

Kragerø Energi og Kragerø Energi Holding er blant selskapene her til lands som rammes hardest i det første streikeuttaket, dersom meklingen mellom KS Bedrift og arbeidstakerorganisasjonene ikke fører fram. El og IT Forbundet har varslet plassfratredelse for 20 ansatte i Kragerø Energi og fire ansatte i holdringselskapet.

Partene i konflikten er innkalt til mekling hos Riksmeklingsmannen i dag, med frist for enighet innen klokka 24 natt til fredag.

Beredskapsplan

- Andre konsekvenser vil være at vi ikke er i stand til å gi våre kunder og forretningsforbindelser den service man er vant til fra selskapet mens streiken pågår, sier Elsebutangen.

- Kragerø Energi har utarbeidet egen beredskapsplan for håndtering av blant annet streikesituasjoner, og selskapet er godt rustet for å kunne håndtere en streik i selskapet.

Kompensasjon

- Hovedårsaken til bruddet i forhandlingene er uenighet om bestemmelsen i tariffavtalen vedrørende kompensasjon for beredskapsvakt. Bakgrunnen for uenigheten er at ny arbeidsmiljølov fra 01.juli i fjor får direkte innvirkning på bestemmelsen i tariffavtalen, sier Elsebutangen.

- Tariffavtalen vår har alltid fulgt arbeidsmiljølovens hovedregel om hvordan beredskapsvakten skal kompenseres. Stortinget har endret hovedregelen, og dette bør dermed følges opp i bedriftene. Arbeidstakerorganisasjonene ønsker nå omkamp på lovendringen gjennom å tariffeste den gamle hovedregelen. KS Bedrift ser ingen grunn til å gjennomføre en slik endring, da dette ikke vil være i medlemsbedriftenes interesse, mener Kragerø Energi-sjefen.

Streikevilje

Forhandlingleder i EL og IT Forbundet, Bjørn Fornes, sier Frifagbevegelse.no til at de energiansatte er villige til å streike for å beholde hviledagene de har i dag.

Ett av arbeidstakernes viktigste krav er ifølge forbundet å beholde de hviledagene beredskapsvaktene har i dag. Motparten KS vil ifølge Fri Fagbevegelse ned på lovens minimum, som nå er to dager etter at regjeringen endret Arbeidsmiljøloven på dette punktet i fjor.

Artikkeltags