Gå til sidens hovedinnhold

De spleiser på stilling for å hjelpe rusmisbrukere ut i arbeid

Artikkelen er over 3 år gammel

– Målet er at de som kommer tilbake fra rehabilitering fra rusmisbruk, skal kunne gå til en skikkelig arbeidsplass.

Det sier daglig leder Kari Sveberg i Kirkens Bymisjon i Kragerø.

Nå slår «alle gode krefter» seg sammen for å styrke ettervernet for denne gruppen. Det er opprettet en diakonstilling, hvor den ansatte skal jobbe 50 prosent i Den norske kirke, og 50 prosent i en treårig prosjektstilling i Kirkens Bymisjon.

Frir til næringslivet

– Vi har fått tilskudd fra Opplysningsvesenets fond og Helsedirektoratet til å opprette stillingen, sier Sveberg.

Hun sier at de i samarbeid med Nav og kommunens team vil sette i gang prosjekter der de som kommer fra rehabilitering kan få meningsfulle oppgaver.

– Vi vil spørre næringslivet om de har behov og nyttige oppgaver som vi kan utføre, sier bymisjonslederen.

Fortelle hva som skal til

– Vi arbeider etter det vi kaller «recovery»-vinklingen. Det er brukerne som skal fortelle oss hva som må til for at de skal komme seg videre. Det er ikke vi som skal fortelle de hvordan de skal bli, sier Kirsti C. Sangvik i kommunens aktivitets- og mestringsteam, som tidligere ble kalt rus- og psykiatriteam.

Sentral i dette arbeidet vil erfaringskonsulent Line Kristensen være.

– Det sosiale fellesskapet er svært viktig. De som kommer fra rehabilitering må få noe meningsfylt å gjøre hele tiden, både i arbeid og fritid, forklarer Kristensen fra egen erfaring.

Møte menneskene

– Vi er opptatt av disse menneskene, det er tøft å komme tilbake til hverdagen etter en rehabiliteringsperiode. Samfunnet går svært fort nå, og noen hver kan trenge hjelp i vår digitaliserte hverdag, sier Nav-leder Håvard Dahl Haugan.

Bente H. Modalsli, som er medlem i Bymisjonens driftsstyre, peker på at den nye stillingen også vil arbeidet med å organisere de mange frivillige, og skape et arbeidsmiljø både for de og for deltakerne i ettervernsprosjektet.

Spesielle behov

Halvparten av arbeidet til den nyopprettete stillingen vil være i kirken.

– Det vil være vanlige diakon-oppgaver, og også familiearbeid og arbeid blant flyktninger. Men en viktig del vil være konfirmantopplæring for unge med spesielle behov, sier Torgeir Dahl fra Kragerø Menighetsråd.

1. juni drar 10 personer fra Kragerø til Kristiansand for å hente inspirasjon til arbeidet med ettervern.

Skape motivasjon

Der har de i flere år hatt et prosjekt som er inspirert av en italiensk modell, der bruk av tid, mentorer med egenerfaring fra rus, entreprenørskap og fellesskap er bærende elementer.

– Vi håper at dette skal gi oss et bilde av hva vi må ha fokus på, for å skape motivasjon til endring, sier Sangvik.

Kommentarer til denne saken