Dette viruset herjer på Instagram – tips til hva du kan gjøre

INSTAGRAM-VIRUS: Dette viruset har dukket opp på Instagram.

INSTAGRAM-VIRUS: Dette viruset har dukket opp på Instagram.

Artikkelen er over 2 år gammel

Har du stusset over at venner har postet en merkelig annonse på Instagram?

DEL

Flere har de siste dagene fått postet en annonse for solbrillemerket Ray-Ban i feeden sin på Instagram. Årsaken er et virus.

I annonsen reklameres det for solbrillemerket Ray-Ban. Nettadressen som blir oppgitt er til en falsk Ray-Ban-side.

Ludwig Sandell, etisk hacker & CTO ved datasikkerhet i selskapet Dignatio, forteller oss at det gjerne kommer en virusbølge når det nærmer seg påskeferie eller sommerferie. Da kjører de gjerne tungt på med urealistiske tilbud på luksuriøse merker.

– Som oftest opererer de med en form for fishing, som gjør at man blir lokket direkte inn på en falsk nettside, hvor man må logge inn med kontoinformasjon. Dermed stjeler de informasjonen din og iverksetter en spambox som spyr ut reklame på profilen din, forteller Sandell.

Videre forteller Sandell at hensikten med dette som regel er å lage trøbbel, eller i verste fall generere penger ved å kreve løsepenger for å gi tilbake kontoen de har tatt over.

Dukker opp med jevne mellomrom

– Dette er noe som dukker opp med jevne mellomrom. Så lenge man har sosiale medier hvor det samler seg masse mennesker, er det interessant å spre slikt, sier Sandell.

Vi spurte Ludwig Sandell om han kunne komme med noen enkle grep for å forhindre virus. 

Enkle grep mot virus

- Det er jo først og fremst brukervett som er viktigst. Hvis du er usikker, ikke klikk deg videre.

- Ikke trykk på tilbud som virker for gode til å være sanne.

- Ha alltid en back-up av data. Gjør du det jevlig vil du ikke miste så mye om du skulle få et virus. Både Android og iPhone telefoner tilbyr dette.

- Bruke gode antivirus programmer. På mobiler er det begrenset, men de blir heller ikke infisert på samme måte som en PC.

- Bruk VPN på nettbrett eller telefon. Hvis du er ute å surfer eller trykker på lenker kan du med VPN gjøre det vanskligere for hackerne å få tak i informasjonen din.

Artikkeltags