Gå til sidens hovedinnhold

– Ikke noe nytt, dessverre

Artikkelen er over 9 år gammel

Ordfører Kåre Preben Hegland sier at folkehelseprofilen dessverre ikke inneholder noe nytt for Kragerø.

– Men det blir et nyttig verktøy når vi nå må tenke mer forebygging. Og det må slå inn i de ulike budsjettene, konstaterer han.

Ordføreren legger til at det nye tilbudet med data samlet på folkehelseinstituttets sider er et resultat av den nye samhandlingsreformen.

– Før måtte vi gå inn i de ulike registrene og statistikkene for å få oversikten, det blir mye enklere nå.

– Politikerne må bli enda flinkere til å se hvilke faktorer som slår inn i neste runde. Ta for eksempel strøing. Hvis mange havner på sykehus på grunn av glatt føre, er det kommunen som får regningen. Både kommunen og innbyggerne har mye å tjene på å unngå det, sier Hegland.

Han sier kommunen må tenke folkehelse på et bredt plan hele veien.


– Staten har regnet ut at kommuner som har sykehus, har et overforbruk. For Kragerø betyr det at vi må bruke seks millioner kroner mindre på sykehus. Vi får disse seks millionene hvert år i overgangsordningen som varer i tre år, men etter den tid mister vi disse dersom vi ikke har fått ned overforbruket, opplyser han.

Ordføreren setter spørsmålstegn ved om overforbruket er reelt, for han tror ikke folk legger seg inn på sykehus «for moro skyld».

– Vi må ha en sunnere befolkning i Kragerø. Hvis ikke, får vi et dårligere tilbud, fordi vi reelt må drive seks millioner billigere, sier ordføreren.

Kommentarer til denne saken