Nå kommer sprengkulda – pass på hytta

Vannskader: Når minusgradene truer, er det viktig å ta vare på fritidsboligen. Foto: Frende/ANB

Vannskader: Når minusgradene truer, er det viktig å ta vare på fritidsboligen. Foto: Frende/ANB

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Kulda er på vei over store deler av hytte-Norge. Sprengte vannrør og kostbare vannskader er resultatet som møter mange hytteeiere hvert år.

DEL

– Januar og februar er høysesong for kuldeskader i Norge. Vann som fryser til is utvider seg, og vannrør sprekker. Det sier skadesjef i Frende Forsikring, Yngve Høvig.

Dermed fosser vannet utover hyttegulvet, og det kan være lenge til neste gang du er innom og oppdager skaden.

– Resultatet av vannskadene er ofte ødelagte rør, gulv som må rives opp og fuktskader i hytta, framholder Høvig.

Han minner også om at man kan bli sittende med deler av regningen selv, hvis man ikke har stengt av vannet eller har nok varme på i hytta.

I gjennomsnitt koster en frostskade 70.000 kroner, viser tall fra Frende Forsikring basert på frostskader de siste tre årene.

Finans Norge har tall for bransjen som helhet. De viser at det oppstod 971 hytteskader etter vannledningstrøbbel de første tre månedene i 2017. Totalt ga disse over 47 millioner kroner i erstatning.

– For å unngå frostskader er det viktig å ha nok varme på i rom med vannførende rør og tilhørende utstyr, selv når du ikke er der. Det høres kanskje rart ut å ha varme på et sted du ikke oppholder deg, men det kan være avgjørende for om du får en vannskade eller ikke, uttaler Yngve Høvig.

Han anbefaler også å stenge av hovedkranen for vannet når du drar fra hytta.

– Gjør det til en rutine at du gjør det hver gang, sommer som vinter, oppfordrer Høvig. (ANB)

SLIK SIKRER DU HYTTA MOT FROSTSKADER

  • Lag en liste med alt som skal sjekkes hver gang du forlater hytta. Heng den ved utgangsdøren.
  • Skriv opp hvilke ovner som skal være på, og hvilken temperatur de skal ha.
  • Skru av hovedkranen, tøm vannpumpe og vannbereder.
  • Tøm og steng av utekranen. Koble fra hageslange fra utekran.
  • Hell frostvæske i vannlås og toalettskål.
  • Åpne vannkranene etter at hovedkranen er skrudd av så rørene tømmes.
  • Er det lenge til neste gang du er innom hytta? Fortell det til en god nabo og spør om vedkommende kan holde et øye med eiendommen din.

- Vi står foran en kuldeperiode flere steder i landet. Så om du har glemt å stenge vannet eller skrudd av varmen etter sist besøk bør du ta en ny tur til hytta denne helgen, sier skadeforebygger Therese Nielsen i SpareBank 1 Forsikring.

Skadeforebyggeren råder alle hytteeiere til å stenge vanntilførselen hver gang de forlater hytta. Regler fra 2011 krever at det monteres automatisk stoppventil på inntaksledningen før stoppekranen, samt vannfølere i alle rom med vanninstallasjon der det ikke er tette gulv og sluk.

Pass også på hyttetaket

Flere steder i Norge har det allerede kommet mer snø enn i hele fjor. Skadeforebygger Therese Nielsen i SpareBank 1 Forsikring, ber derfor hyttefolk også sjekke taket.

- De siste to årene har vi bare hatt fem tilfeller av skader forårsaket av snøtyngde. Men vi forventer at det blir mer i år, sier Nielsen.

Dessverre er ikke alle – og spesielt eldre hytter – dimensjonert for å tåle store snømengder. Det er hytteeiers ansvar å følge med på snømengden på hyttetaket og iverksette snørydding før hytta skades av snøtyngde.

- Du må gjerne lene deg på gode hyttenaboer, men husk at det er hytteeiers ansvar at taket ikke har for store snømengder. Måker du ikke, står du i fare for å få mindre igjen på forsikringen om uhellet skulle være ute, avslutter skadeforebygger Nielsen.

Artikkeltags