Nytt varsel: Kan komme 110 mm nedbør

Skjermdump fra meteorologene på Twitter.

Skjermdump fra meteorologene på Twitter.

Artikkelen er over 5 år gammel

Det er ventet et voldsomt regnvær tirsdag og onsdag, og det fører til at NVE øker flomvarslet til gult nivå.

DEL

SISTE: Prognosen anslår at det kan komme 80–110 millimeter nedbør for eksempel i området Telemark-Vestfold-Buskerud, skriver VG.no.

I går sendte Meteorologisk institutt ut OBS-varsel for åtte fylker.

Store deler av Østlandet vil kunne få så mye som 40 til 50 millimeter nedbør.

Tirsdag formiddag så advarer meteorologene om at dette varslet kan dobles, og det rapporterer nå at det kan komme så mye som 110 mililimeter nedbør i løpet av de neste 36 timene.

I natt fikk fylkesmenn og beredskaps-apparat forhåndsvarsel om at det kunne bli sendt ut ekstremværvarsel om uværet, skriver VG.

I tillegg ventes det lokalt kraftige vindkast, utsatte steder og i fjellet helt opp i 22 m/s.

Nedbørsvarslet har også ført til at NVE har oppjustert sitt flomvarsel tirsdag morgen.

NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat) har nå farevarsel to på gult nivå for Telemark og flere andre fylker.

Gult nivå betyr at man kan forvente minst et av følgende tilfeller:

  • Fare for lokale oversvømmelser og/eller erosjonsskader pga. raskt økende vannføring i bekker/småelver.
  • Spesielt stor vannføring/vannstand for årstiden.
  • Det ventes vannføring tett oppunder oransje nivå, og det kan forekomme store flomskader og problemer lokalt.

- Det ventes store nedbørmengder de kommende døgn over store deler av Sør- og Østlandet. Dette kan føre til vannføringsøkning til gult nivå. Det er stor usikkerhet knyttet til hvor de største nedbørmengdene kommer. Rensing av dreneringsveier og stikkrenner anbefales, advarer NVE.

Regnværet er ventet å ta seg opp utover ettermiddagen tirsdag, og vil være på sitt mest intense tirsdag kveld og onsdag formiddag.

– Vi har økt overvåkning på uværet, hvis dette utvikler seg videre blir det rett og slett ekstremvær, sier Kristian Gislefoss til NRK.

Har kontroll

Adm. dir. Nicolai Østhus i Øst-Telemarkens Brukseierforening (ØTB) har ansvaret for vannreguleringen i Telemarksvassdraget. Han mener de er beredt til å håndtere situasjonen ut fra de nedbørsprognosene de nå sitter på. Da varslet siden ble oppjustert til at det kan komme så mye som opp mot 110 mm i løpet av de neste 36 timene skulle han gjerne hatt mer å gå på i Tinnsjøen.

- I etterpåklokskapens erkjennelse har vi gitt avkall på en buffer vi gjerne skulle hatt i Tinnsjøen da vi nylig kjørte Tinnsjøen opp til et forholdsvis høyt nivå. Det gjorde vi som en gest til Rjukanbanen for at man skulle få jernbaneferja Ammonia på dokk. Med det grepet har vi mistet litt mulighetene for å brukke Tinnsjøen som en buffer dersom vi skulle få et ekstra stort tilsig der. I ni av ti tilfeller er det nemlig bruken av Tinnsjøen som buffer som løser flomsituasjonen videre nedover i Telemarksvassdraget. På Møsvatn har vi nå kun noen centimetre å gå på. Det er likevel snakk om noen millioner kubikkmeter vann før det er fullt, så dette skal være tilstrekkelig for å håndtere den nedbøren som er meldt de neste dagene, beroliger han.

Kan bli anstrengt situasjon

- Det er jo alltid et spørsmål om hvor mye nedbør som kommer og hvor den faller, fortsetter han. Kommer det så mye som opp mot 110 mm så er vi på nivå med det som var døgnverdien før flommen i 1927. Siden har heldigvis vassdraget blitt mer regulert så vi har bedre kontroll, og her er det snakk om kun to døgn. Men det er voldsomme vannmengder som skal ned om de verste prognosene slår til, sier han.

Kommer i lavlandet

- Dersom det faller 100 mm i Tinnsjøens nedslagsfelt vil den fylles raskt opp så da må vi nok begynne å slippe i Tinnelva. Nå kommer dette været fra sørøst slik at vi ikke vil få tilsiget fra høyfjellet snarere i lavlandet. Der er det rundt halvparten av vassdraget som er regulert, så det kan skape en anstrengt situasjon om nedbørsmengdene blir så store som varslet, sier Østhus.

- Det er jo alltid et spørsmål om hvor mye nedbør som kommer og hvor den faller, fortsetter han.

- En av grunnene til at Tinnsjøen har holdt seg veldig lav i sommer er at vi aldri fikk noen vårflom fordi vi hadde en kald vår. Magasinene har derimot fyllt seg opp utover sommeren. Blir det ekstra mye nedbør utover høsten så kan det lett føre til en anstrengt situasjon, men den nedbøren som nå er varslet skal vi klare å håndere, selv uten å slippe vann forbi kraftverkene og ut Tinnfossen, mener Østhus.

Heddalsvannet er allerde en halv meter over normalen, men det bekymrer ikke Østhus.

- Vi skal klare å kontrollere situasjonen i Heddalsvannet med tappingen fra Tinnsjøen. I Heddalsvannet er det først og fremst Heddøla som er utfordringen, da 70 prosent av tilsiget til den elva ikke regulert og dermed utenfor vår kontroll, men ut fra prognosene de to neste døgn så skal vi ha grei kontroll, sier sjefen for vassdraget.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken