Over for denne gang

Se flommen i Dalsfoss her. Video: Per Eckholdt

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Nedbørstoppen i Vestmarregion var onsdag kveld og torsdag. Alt tyder på at toppen er nådd for denne gang.

DEL

I nedslags- og tilflytningsfeltet til Toke som samler regnvannet på vei til sjøen kom det på det meste inn 500 kubikkmeter vann i sekundet! Ut fra lukene nedstrøms kragerøvassdraget ble det pøst ut 370 kubikkmeter i sekundet på det meste. Det betyr at mye regnvann ble igjen i Toke, og ved Merkebekk steg innsjøen med to meter en periode.

Trangt

Årsaken til dette fenomenet er at Lundereid er en meget trang vannvei og har begrenset kapasitet for å sende alt regnvannet ned i kragerøvassdraget samtidig.

– Jeg tror ikke vi har tappet og sluppet ut så mye regnvann siden høsten 2001, kommenterer Einar Tafjord, avtroppende i Skagerak Kraft til KV.

Tafjord som har vært Skagerak Kraft «sin mann» for Kragerøvassdraget er nå avløst av yngre krefter, Åsmund Hasaas.

Hasaas forteller til KV at ved slike store nedbørsmengder har kraftselskapet mannskaper på vakt 24 timer.

Viktig

– Værvarslet følger vi minutt til minutt, fra time til time. Torsdag ble det sluppet 370 kubikkmeter vann i sekundet gjennom lukene i Dalsfoss og nedover i vassdraget. Med så stort tilsig er det utrolig viktig at lukene balanseres riktig slik at vannmengden nedstrøms gjør minst mulig skade for dem som bor ved vassdraget, forklarer Åsmund Hasaas.

Hasaas har håp om at vannstanden i vassdraget vil synke i løpet av fredag formiddag og han er veldig fornøyd med at langtidsvarselet for det meste viser sol. Men med enkelte regnbyger.

Skagerak Kraft trenger kun 36 kubikkmeter vann i sekundet for å få kjøre sine turbiner på maksimal kapasitet.

Også nedstrøms Vadfoss og ikke minst ved Kammerfoss kraftstasjon og i elva nedenfor har det vært ekstra høyvann de siste dagene.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken