Tapte kampen: Sju demente blir flyttet fra bokollektiv til sykehjem i Drangedal

Kjempet: Annbjørg Ellefskås kjempet de svakeste kamp, men flertallet i Drangedal kommune vil flytte sju demente for å spare 1,5 millioner kroner. FOTO: roar hushagen

Kjempet: Annbjørg Ellefskås kjempet de svakeste kamp, men flertallet i Drangedal kommune vil flytte sju demente for å spare 1,5 millioner kroner. FOTO: roar hushagen

Protestene var heftige, men til ingen nytte. I kampen for å hente 16 millioner i budsjettet for 2020 blir sju demente flyttet fra Lauvåsen.

DEL

Dette var det eneste forslaget som det var litt dissens om. Senterpartiet var splittet, men med 14 stemmer mot sju, ble det vedtatt.

Dermed er det klart for flytting av sju plasser fra Lauvåsen bokollektiv for demente til sjukeheimen i bygda. Forslaget har skapt reaksjoner blant ansatte ved dementkollektivet og innbyggere, skriver Drangedalsposten.

En lang dag

Sykepleier Annbjørg Ellefskås var skuffet over vedtaket.

– Jeg var forberedt på at det kunne skje. Men det er uverdig å flytte dem, de blir redde og engstelige. De har blitt flyttet før, men de er trygge der de er nå, mener hun.

Sykepleieren er mest engstelig for at de kan komme seg ubemerket ut.

– Det kan skje på sjukeheimen, her er det alarmer som går. Det er de svakeste av de gamle, de som er de svakeste av de gamle. Det er ikke greit i det hele tatt, sier sykepleieren som har tatt opp kampen. Det ble en lang dag i kommunestyret, etter nattevakta.

– Det var ganske slitsomt, medgir hun. Erfaringen er at helse ikke er prioritert, men penger.

– Nå vet vi i hvert fall hvem vi skal stemme ved neste valg, sier hun.

Strøstemmer fra Sp, Høyre, KrF og Frp gikk i favør av de demente.

KrF-leder Aadne Røilid ville bruke 1,5 millioner av kommunens fondsmidler for å hindre flyttingen av sju dementplasser.

En av dem som støttet flyttingen var ordfører Tor Peder Lohne.

– Det er ikke det mest optimale. Av to tilbud ønsker jeg at alle skulle få oppleve det gode tilbudet som finnes der. Det er argumentert godt gjennom rådmannen og kommunalsjefen at dette er forsvarlig og ikke dramatisk. Det flyttes demenspasienter hele året mellom avdelingene. Det blir en bemanning som foretar det på en god måte, og det blir en bemanningsplan som forsvarer innsparingen. Det blir en vinn-vinn-situasjon. Nå har vi muligheten, nå er tallet på eldre i Drangedal lavt. Skal vi klare å utnytte situasjonen for å ikke havne på Robek, så er det nå, sier han til TA.

Millioninnsparing

Flyttingen av sju demente vil gi en innsparing på 1,5 millioner kroner.

– Det er et forslag som er veldig lite dramatisk, og som kan utløse så mye penger i kassa, sier kommunalsjef Hilde Molberg.

Molberg har vært ti år i stillingen som kommunalsjef og ser dystre framtidsutsikter.

– Jeg ser de økonomiske forutsetningene vi har, og vi kan ta mer enn de 2,2 millionene som vi er pålagt med dette grepet. Det gjør jeg for å beskytte meg selv og min sektor. Dersom vi tar disse grepene nå så blir kanskje ikke konsekvensene så dramatisk neste år, eller året etter. Utsiktene er så dystre hvis vi ikke gjør noe. Vi må bruke de mulighetene vi har som ikke er så veldig dramatiske, sier hun.

Kommunestyret var ellers mest preget av en stor vilje til å få gjennomført felles vedtak og beslutninger.

Artikkeltags