– Det er skatter man leter etter!

1: Rune Ness og golden retrieveren Lissi (9) fant geocachen på Skjærsjøknuten etter litt leting. 2: Det er bratt stigning opp til Skjærsjøknuten  3: Koordinatene som er hentet fra geocaching.com legges inn på GPS-en før turen. 4: Kaffekjelen har vært med på utallige turer, og gjorde nytten også på 170 meter. 5: Utsikten fra Skjærsjøknuten (170 moh) med Hull til høyre i bildet. Den andre veien ser man rett over på Lovisenbergkollen, og man kan se litt av Jomfruland.

1: Rune Ness og golden retrieveren Lissi (9) fant geocachen på Skjærsjøknuten etter litt leting. 2: Det er bratt stigning opp til Skjærsjøknuten 3: Koordinatene som er hentet fra geocaching.com legges inn på GPS-en før turen. 4: Kaffekjelen har vært med på utallige turer, og gjorde nytten også på 170 meter. 5: Utsikten fra Skjærsjøknuten (170 moh) med Hull til høyre i bildet. Den andre veien ser man rett over på Lovisenbergkollen, og man kan se litt av Jomfruland.

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Rune Ness begynte med geocaching for bare halvannen måned siden. Men har allerede funnet 62 skatter.

DEL

– Det er jo det det er, man leter etter skatter. Jeg hadde aldri trodd at det skulle være så spennende, forteller Rune, som allerede er «hekta».

KV møter ham på Gofjell en torsdag formiddag, og følger etter i bilen til vi er nesten ved kommunegrensa til Bamble. Under Skjærsjøknuten parkerer vi, koordinatene til cachen på toppen av det 170 meter høye fjellet er skrevet ned på en lapp. Disse plottes inn på GPS-en, og vi er klare for tur. Det er ikke langt til målet, men bratt.

– Man kan bruke mobiltelefon, men det trekker veldig mye strøm, forteller Rune, som derfor foretrekker GPS-en.

Den er også mer nøyaktig og pålitelig i forhold til dekning.

Spenning

Hvem som helst kan legge ut cacher, som ofte er bokser i ulike størrelser som gjemmes i terrenget.

– De kan inneholdeulike ting, og regelen er at dersom du tar ut en ting av boksen, må du legge noe nytt oppi. Det er også en notatblokk og penn hvor man skriver dato og navn. Ofte følger det en historie med cachen, gjerne knyttet til stedet.

– Eller det kan være bitte små sylindere, såkalte nanocacher, som bare er et par centimeter lange. På nettsiden ligger det kanskje et hint om hvor den ligger. For eksempel «henger», «mellom steiner» eller «inni fjell». Jeg fant en litt morsom og krevende en forrige uke, da måtte jeg klatre fire meter opp i et tre, forteller turentusiasten.

38.444 cacher

Ifølge Geocaching.com er det cirka 1000 cacher i Kragerø, og 38.444 cacher i Norge. Så det er mange utfordringer å velge blant. I hele verden er det 2,4 millioner cacher, og seks millioner aktive geocachere.

Hvor mange som leter etter skatter i Kragerø vites ikke, men Rune har inntrykk av at det er mange og økende interesse for det.

39-åringen har alltid gått mye i skogen, og får problemer med å svare på hva han gjør når han ikke er ute i friluft.

– Jeg er for det meste på tur. Hver dag. Jeg og Lissi.

Lissi er hans firbeinte venn og trofaste turkamerat.

– Det beste med caching er at man bruker hele kroppen. Mange ligger ikke akkurat på lettvinte plasser, og det har hendt at jeg har måttet gi opp å finne en cache.

Nummer 63 i boks

Svetten siler av panna når Rune sjekker GPS-en for å finne boksen på toppen av Skjærsjøknuten etter å ha klatret langs tau opp den bratte skråningen – og vært innom en severdig fjellsprekk.

Det må noen runder med leting til før skatten er funnet klemt fast i en sprekk under en kjempestein. Det var cache nummer 63, målet er å finne 200 før juli.

– Den aller fineste turen hittil var til Luberg i Lunde, det var en vanvittig fin topp med utsikt til blant annet Drangedal, Vealøs og havet utenfor Jomfruland. Men der er det viktig å sjekke værmeldingen før man legger ut på tur, advarer han.

– I Kragerø er det fint å gå opp til Lovisenbergkollen, mens i Drangedal er turen opp til Grønnlifjellvarden en anbefaling, sier den «nyfrelste» geocacheren.

Artikkeltags