Nordmenn slurver i boligsalget: - Får feil pris

NORDMENN VELGER DEN FØRSTE OG BESTE: - Boligselgere kan tjene penger på å få inn tilbud fra flere eiendomsmeglere, sier kommunikasjonsansvarlig Ingunn Mjønerud hos Eiendomsmegler.no

NORDMENN VELGER DEN FØRSTE OG BESTE: - Boligselgere kan tjene penger på å få inn tilbud fra flere eiendomsmeglere, sier kommunikasjonsansvarlig Ingunn Mjønerud hos Eiendomsmegler.no

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

– Nordmenn er altfor slappe når det kommer til å hente inn tilbud fra flere meglere, advarer kommunikasjonsansvarlig Ingunn Mjønerud hos Eiendomsmegler.no.

DEL

Nordmenn tar til takke med første og beste eiendomsmegler. Hele to av fem henter ikke inn pristilbud fra noen andre enn eiendomsmegleren de solgte boligen sin med.

Det kommer frem i en spørreundersøkelse som Respons Analyse har utført på oppdrag av Eiendomsmegler.no.

Nettsiden leverer en anbudstjeneste hvor boligselgere kan innhente uforpliktende tilbud fra flere eiendomsmeglere.

- Ender opp med feil megler

Bare 13 prosent av de spurte hadde innhentet tilbud fra tre eller flere meglere.

– Nordmenn er altfor slappe når det kommer til å hente inn tilbud fra flere meglere, sier kommunikasjonsansvarlig Ingunn Mjønerud hos Eiendomsmegler.no til Nettavisen.

Hun var ikke overrasket over utfallet av undersøkelsen.

– Konsekvensen av at nordmenn slurver med å hente inn tilbud fra flere meglere er at mange ender opp med feil megler til feil pris. Vår erfaring er at meglerne strekker seg litt ekstra når de vet at de konkurrerer med andre meglere om å kapre en kunde. Dette må forbrukerne utnytte, fortsetter hun.

- Kan virke slitsomt

Hun tror det for mange boligselgere kan virke slitsom å ta kontakt med flere eiendomsmeglere.

– Det er synd, fordi det til syvende sist er boligselgeren som taper penger på det, mener Mjønerud.

– Hvor mye penger kan man spare ved å hente inn flere pristilbud?

– Det var en boligselger i Nydalen som etter å ha innhentet flere pristilbud, fikk redusert meglerens provisjon fra 1,2 prosent til 0,6 prosent, forteller hun.

Med tilsvarende pruteresultat kan du som boligselger spare 24.000 kroner for en bolig som selges til fire millioner kroner.

Hun understreker at eksempelet nok ligger i øvre sjikt av hva boligselger kan forvente i besparelse.

– Men når man har i bakhodet at dette gjaldt en dyr leilighet i Nydalen var besparelsen rimeligvis stor. Det viser også at meglerne kan være villig å strekke seg et godt stykke for å få deg som kunde, fordi det er verre for dem å miste et salg helt enn å måtte fire litt på provisjonen, fortsetter Mjønerud.

Kartlegge styrker og svakheter

Hun legger til at det er vel så viktig å tenke over hva boligselger kan få i økt salgspris av å velge riktig megler.

– Den megleren som har lagt en lapp i postkassen din har nødvendigvis heller ikke den mest fremoverlente digitale strategien for å treffe riktig kjøper. Vi tror det er nødvendig å sammenlikne for å få et godt bilde på meglerens styrker og svakheter, sier Mjønerud.

Hun legger til:

- Om du deretter velger en som har en strategi du tror på, en personlighet det er lett å forholde seg til og som du tror kan gi potensielle kjøpere den tryggheten og informasjonen som de trenger for å gi gode bud, da tror vi du ender med en betydelig bedre pris for boligen enn om du velger første og beste. Med andre ord kan det å hente inn tilbud både øke salgsprisen og være med på å presse meglerprovisjonen ned, avslutter hun.

-Skuffende dårlig

Fagdirektør bolig Olav Kasland i Forbrukerrådet er skuffet over at så få sjekker markedet.

– Dette er et marked, i hvert fall på større plasser, som i høyeste grad er utsatt for konkurranse. Da må boligselgerne sette disse eiendomsmeglere opp mot hverandre, sier Kasland.

Han legger til at det ikke bare dreier seg om å spare penger.

– Det er viktig å velge meglere som kjenner området hvor boligselger skal selge, og som har omsatt der tidligere. Det kan være mangfoldig tusener av kroner å spare, så man må se på totalpakken. Boligselger må be om å få oppgitt hva totalprisen blir, inkludert meglerhonorar og markedspakke, fortsetter Kasland.

Da fagdirektøren solgt selv for noen år siden, hentet han inn pristilbud fra seks ulike meglere.

–Jeg sa du har en halvtime da og da, og så tok vi en prat. Det er viktig også å sjekke at kjemien stemmer, mener han.

Forbrukerrådet oppfordrer boligselgere til å kalle inn minst tre forskjellige eiendomsmeglere.

– Vi oppfordrer sterkt til å ta kontakt med flere. Da kan boligselger sette meglerne opp mot hverandre og pruter på pris. Det er bare å si eiendomsmegler X ga meg det pristilbudet, kan du matche det, fortsetter Kasland.

Avslutningsvis sier han at dersom objektet er lett omsettelig, så er det også større sannsynlighet for at megleren går ned i pris. For da er jobben også enklere å gjøre.

Artikkeltags