Advarsel fra boliggigant: – 450.000 kroner og 550.000 i lønn er ikke nok

BEKYMRET: Konsernsjef Marianne Gjertsen Ebbesen er bekymret for at unge boliglånssøkere rammes av Finanstilsynets forslag. På bildet: Seneste byggetrinn på Kaldnes brygge.

BEKYMRET: Konsernsjef Marianne Gjertsen Ebbesen er bekymret for at unge boliglånssøkere rammes av Finanstilsynets forslag. På bildet: Seneste byggetrinn på Kaldnes brygge. Foto:

Av

Hver tredje boliglånssøker som har fått lån hos OBOS i år, ville ikke fått det om Finanstilsynets forslag om strengere boliglånsforskrift trådte i kraft.

DEL

(Tønsbergs Blad) Konsernsjef Marianne Gjertsen Ebbesen i OBOS sier til Dagens Næringsliv at Finanstilsynets forslag kan få dramatiske følger.

– Det vil spesielt ramme unge mennesker i etableringsfasen hvis bankene blir tvunget til å redusere utlånene. Men det rammer også andre som må skifte bolig, sier hun.

Statistikk Ebbesen har hentet fra bransjeforeningen Eiendom Norge viser at de 10 prosent billigste boligene i Oslo koster rundt 3 millioner kroner.

– Det betyr at selv med høyskoleutdanning og medianlønn på oppunder 550.000 kroner, vil ikke denne gruppen få nok lån til å kjøpe en slik bolig hvis de nye reglene blir innført, selv om kjøperne kan stille med 15 prosent egenkapital, sier hun.

For en bolig som koster tre millioner kroner betyr 15 prosent-kravet en minimum egenkapital på 450.000 kroner.

Finanstilsynet anbefaler Finansdepartementet å skjerpe boliglånsforskriften ytterligere, blant annet ved å senke grensen for maksimal gjeldsgrad fra 5 til 4,5 ganger brutto årsinntekt. Det kommer fram i Finanstilsynets evaluering av forskriften, som ble innført for å forhindre at husholdningenes gjeld blir uforsvarlig høy.

Artikkeltags