Har funnet ny bakterie i badevannet i Telemark

Det er oppdaget en ny bakterie i sjøen for første gang, blant annet i Telemark.

Det er oppdaget en ny bakterie i sjøen for første gang, blant annet i Telemark.

Av

I sommer har den kjøttetende bakterien vibrio gjort flere alvorlig syke etter bad i sjøen. Nå er en lignende bakterie også påvist i sjøvannet – for første gang.

DEL

Så langt er det kommet rapporter om oppblomstring i Oslofjorden samt ved kysten av Telemark og Sørlandet.

Fem personer er blitt alvorlig syke av en svært sjelden vibriobakterie. Alle skal ha badet med sår i Oslofjorden. Tirsdag fikk Folkehelseinstituttet varsel om at nok en person hadde blitt syk etter bading, denne gang av en ny bakterie i Fredrikstad, skriver NRK.

– Den heter shewanella, og det er første gangen vi ser denne bakterien i Norge. Den gir samme symptomer som vibriobakterien. Vi vet at disse bakteriene ofte opptrer sammen i varme somre, sier overlege Hans Blystad på Folkehelseinstituttet.

Bør ta forholdsregler

I tillegg til de alvorlige tilfellene, har det så langt blitt rapportert om 20 personer som har fått mildere vibrioinfeksjoner. Det viser ferske tall fra Folkehelseinstituttet.

Personer som har immunsvikt, leversykdommer og åpne sår – inkludert nye tatoveringer – bør ta forholdsregler når de bader i områdene hvor det har vært oppblomstring av vibriobakterier.

Artikkeltags