Vestmar i 150 år

Artikkelen er over 2 år gammel

I dag er det 150 år siden første nummer av avisen Vestmar kom ut.

DEL

Kragerø har lange avistradisjoner. Dagens KV kan vise til sin 174. årgang og har røtter helt tilbake til en bitte liten og konservativ avis som het Kragerø Adresse.

Konkurranse

I 1867 kom den ung boktrykkeren og typografen Carl Bundi til Kragerø.

Han kom til en by som var i rivende utvikling. Byen hadde en avis som den unge Bundi beskrev som «En liten lapp av en avis».

Full av pågangsmot bestemte den unge mannen seg for å starte opp en ny og radikal avis i den lille byen, til motvekt til den konservative Kragerø Adresse. Den unge Bundi gikk rundt i Kragerø for å lansere sin idé om en helt ny avis for Kragerø.

72 abonnenter

Den 17. desember 1867 gikk det første eksemplar av «Vestmar – en Tiende for Kragerø og Omegn» ut til de 72 som hadde tegnet seg som abonnenter.

«Da var antallet abonnenter så stort at jeg våget å sette i gang», fortalte Bundi da han oppsummerte avisas første 25 år.

Forsinket

Vestmar fikk en verst mulig start. Etter planen skulle første nummer komme ut i november 1867, men avispressa som Bundi hadde bestilt fra utlandet, trolig i Tyskland, ble gjenglemt i København. Da fadesen ble oppdaget ble den sendt med første båt til Norge og havnet i Langesund. Som om ikke det var nok ble den sendt østover med Kystruta istedenfor mot vest og havnet i Oslo.

Første nummer

Den 14. desember kom pressa endelig til Kragerø. Tre dager senere kom første nummer av Vestmar ut. Da hadde avisa ligget ferdig satt i 14 dager. Redaktør Bundi skrev følgende:

«Det no av Bladet som de ærede lesere nu morer eller erger sig over har vært sat i 14 dage, og man kan således med bokstavelig sandhet sige, at vore artikler have opnaade en «sat alder» førend de overleves til Publikum».

Slitsomme år

Abonnementstallet svingte fra 106 til 90 de første året.

Bundi strevde hardt de første årene. Avisas radikale profil falt ikke i god jord blant de konservative i Kragerø, og Vestmar ble gjenstand for aksjoner.

En gang ble avisene i utsalgsstedene kjøpt opp og kastet på sjøen for å hindre at folk fikk lese avisen.

«Da måtte jeg trykke nye opplag, for «alle» ville nå lese avisen. Jeg hadde håndtrykkeri og jeg arbeidet så blodet sprutet av fingrene», fortalte Bundi senere. I 1998 ble avisa kjøpt opp og heter i dag KV (Kragerø Blad Vestmar).

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken