Gå til sidens hovedinnhold

Nå streiker de her

Artikkelen er over 4 år gammel

24 ansatte i Kragerø Energi og Kragerø Energi Holding gikk ut i streik fredag morgen.

I alt er 230 arbeidstakere i 16 energibedrifter tatt ut i streik, etter at det ikke ble oppnådd enighet i meklingen. De streikende er organisert i EL & IT-forbundet, Fagforbundet, Delta og Parat. Kragerø Energi er blant selskapene som er sterkest berørt av selskapene som er omfattet av streiken.

Meklingen med KS Bedrift brøt sammen tidlig fredag morgen.

Striden står om en avspaseringsordning, som arbeidsgiverne vil svekke.

– Vi går nå i konflikt for å beholde de hviledagene vi har i dag, og som våre kollegaer i energiselskapene i NHO for lengst har fått tariffestet. Det er totalt urimelig at arbeidsgiver vil frata oss nødvendig hvile, sier Bjørn Fornes, forhandlingsleder for EL og IT Forbundet.

Avspasering

Bakgrunnen for uenigheten er regjeringens endringer i arbeidsmiljøloven, hvor den lovbestemte avspaseringsfaktoren er endret slik at beredskapsvaktene må jobbe sju timer for å få en time avspasering, mot fem slik det har vært fram til i år. Det utgjør omtrent ti færre hviledager i året for en arbeidstaker på beredskapsvakt.

– Vaktene er på sju døgn, og som regel hver femte uke. De blir tøffere og tøffere med mer ekstremvær, større vaktområder og null i responstid. At de i regjeringskontorene ikke forstår dette er én ting, men vi hadde trodde at KS Bedrift skulle forstå hvilebehovet bedre, sier Fornes.

– Ser ingen grunn til endring

Hvis det ikke blir noen løsning i konflikten, vil streiken trappes opp neste uke, varsler arbeidstakerne.

Arbeidsmiljølovens bestemmelser for avspasering av beredskapsvakt ble endret i 2015. KS Bedrift har i sine tariffavtaler alltid fulgt arbeidsmiljølovens hovedregel for avspasering og ser derfor ingen grunn til å endre dette.

– KS Bedrift mener det fortsatt skal være arbeidsmiljøloven som skal gjelde, sier administrerende direktør i KS Bedrift Bjørg Ravlo Rydsaa.

- Sikrer liv og helse

Administrerende direktør Geir Elsebutangen i Kragerø Energi uttalte til KV tidligere denne uka at selskapet regner med å få dispensasjoner fra streiken, dersom det oppstår situasjonen som truer liv og helse.

- Der det er fare for liv og helse og ved utilbørlig skade for tredjeperson, vil det bli gitt dispensasjoner fra partene i konflikten, slik at leveransen av strøm kan gjenopptas, sa Elsebutangen i Kragerø Energi AS.

- Også husdyrs helse vil bli ivaretatt, la han til.

Disse er tatt ut

I Telemark er det disse bedriftene som tas ut i streik. Tallet i parentes er antallet medlemmer.

  • Kragerø Energi AS (20)
  • Kragerø Energi Holding AS (4)
  • Tinn Energi AS (13) - 4 i fiberavd er unntatt
  • Notodden Energi As (19)
  • Midt-Telemark Energi AS (19)

I landet forøvrig er disse bedriftene tatt ut:

Hedmark og Oppland

Valdres Energi (30)

Vokks AS (4)

Vokks Nett AS (41)

Buskerud

Øvre Eiker Nett AS (11)

Øvre Eiker Strøm AS (1)

Øvre Eiker Fibernett AS (1)

Øvre Eiker Energi AS (4)

Hurum Kraft AS (3)

Hurum Energiverk AS (12)

Møre og Romsdal

Rauma Energi AS (15)

Trøndelag

Hemne Kraftlag BA (17)

Kommentarer til denne saken