Sentralt i feiringen var frigjøringsjubileet.
- Vi er heldige som kan feire 17. mai
Det startet med tale og kransenedleggelse ved Minnestøtta av Iris van Brunschot, som er elev ved Kragerø ungdomsskole.
– Denne talen er til dere som levde i usikkerhet dag etter dag i fem år, sa van Brunschot.
Talen vitnet om at hun hadde satt seg godt inn i begivenhetene, både det som skjedde 9. april 1940 og frigjøringen fem år senere. Hun nevnte spesielt Bittema Reichelt og Harald Støle, to personer som hver på sin måte hadde følt krigens gru på kroppen.
– Vi er heldige som bor i Norge og vi er heldige som kan feire 17. mai. Vi må minnes de som ikke fikk feire denne dagen i fem år på rad. Nyt friheten vi har. Hva er vitsen med frihet hvis ingen kan nyte den? Tenk på dem som led under krigen og sett pris på at vi er frie og har det bra. Derfor vil vi og jeg vil takke de som satte livet på spill for vår frihet og freden, sa hun.
Mye og feire
Kunstskolens rektor Michael Hopstock talte ved Munch-statuen og kom inn på flere jubileer: Grunnlovsjubileet, frigjøringsjubileet og at Kragerø neste år kan feire 350-årsjubileum. Taleren kom inn på flere likhetstrekk ved jubileene.
– Frihet var noe vi ikke fikk, men noe vi tok, sa Hopstock.
– Kragerø fikk ikke bystatus i 1666. Det var en frihet vi tok ved et kupp.
Om Edvard Munch sa taleren blant annet.
– I dag er han en hjørnestein i norsk kunsthistorie, Han var kontroversiell i starten. Noen sier at det er skandale at han blir stille ut sammen med Bjarne Melgård. Men Munch var mye mer sjokkerende enn Bjarne Melgård er i dag. Munch red stormen av og han skapte en kunstnerisk frihet til de som kom etter. De kontroversielle skaper en frihet som vi må forsvare. I dag blir folk skutt for å lage kunst som ikke passer. Vi må huske at frihet er ikke noe vi får som gave, men noe vi tar, sa Hopstock.
Barnetoget
Høydepunktet for de aller fleste 17. mai er barnetoget. Det var også tilfellet i år. Det griper en å se de mange hundre barn (og voksne) med flagg og lystige hurrarop.
Foran i toget gikk Øystein Skottmyr som vinket og ropte til folk underveis. Det er noe trygt og godt når Skottmyr går foran i 17. mai-toget i sin stilige uniform.
Levangsheia skole fikk æren av å gå først i barnetoget. At elevene er stolte av skolen sin kom klart fram i rop og sanger underveis. Fra Kirkehaugen var det sang av elever ved Kragerø skole. Talen for dagen ble holdt av to elever ved Levangsheia skole, Hege Sunniva Bjørkkjær og Camilla Bjørkkjær, som begge var stolte av skolen sin ute på «Heia».