Det opplyste helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) på en pressekonferanse onsdag.

Det vil være to ulike visninger for koronasertifikatet: En enkel visning for innenlands bruk og en for grensepassering i EU- og EØS-området, opplyser regjeringen.

Årsaken til oppdelingen er personvernhensyn. Ved innenlands bruk vil det sjelden være nødvendig å vise annen informasjon enn at koronasertifikatet er gyldig.

Regjeringen har et lovforslag om koronasertifikat på høring. Stortinget skal behandle lovforslaget, og deretter kan det tidligst tre i kraft til innenlands bruk 11. juni.

Europeisk løsning i juli

Den felles europeiske løsningen vil sannsynligvis være klar i starten av juli. Personer med et norsk digitalt sertifikat kan bruke dagens løsning ved innreise på grensen allerede fra torsdag 3. juni.

– EU krever mer informasjon for kryssing av grenser, og det er behov for å kunne skille status for vaksine, test og gjennomgått sykdom fra hverandre. Det vil være nødvendig å vise for eksempel vaksinenavn, antall vaksinasjonsdoser og vaksinasjonsdato. Derfor lager vi en utvidet del av koronasertifikatet til denne bruken, sa Høie.

Slipper karantenehotell

Fra torsdag 3. juni klokka 12:00 slipper vaksinerte å oppholde seg på karantenehotell ved innreise til Norge, men kan gjennomføre karantenen hjemme.

Dette gjelder personer som er fullvaksinerte, dem som har fått første vaksinedose for mellom 3 og 15 uker siden, samt dem som har hatt covid-19 de siste seks månedene.

De som allerede er på karantenehotell og kan dokumentere at de er vaksinerte, kan fra og med torsdag ta resten av karantenen hjemme.

Personer må imidlertid ha fått vaksinen i Norge for å få unntak fra karantenehotellordningen. Har man tatt vaksinen i utlandet, må man fortsatt på karantenehotell ved innreise til Norge, selv om man er norsk.

Når det gjelder Sverige-reiser uten karantene, sa Erna Solberg på torsdagens pressekonferanse at det avhenger av smittetrykket i Sverige og hvor langt man har kommet i vaksineringen i Norge.

Drøyt én million nordmenn har nå fått to vaksinedoser.

Uvaksinerte må trolig vente

Smittetrykket i Sverige har den siste tiden sunket kraftig.

Solberg sier at de uvaksinerte trolig vente lengre før de kan reise til Sverige uten karantene.

– Det kommer an på hvor stor immunitet vi har i den norske befolkningen eller smittetrykket i Sverige. Men vi ser tiden for å kunne reise tilbake til hytta si eller på handletur i Sverige. Alle disse tingene vil være innenfor rekkevidde i løpet av en måned eller to, sier Solberg.

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad sier til Dagbladet at det vil bli mulig å reise når smittetrykket går ned, eller når et vaksinesertifikat er på plass.

– Det er kanskje ikke så lenge til. Jeg tror kanskje det blir allerede i juni-måned. Det blir spennende å se hvor vi står når vi kommer dit. Jeg vet ikke, men håper og tror det går i den retningen i juni-måned. Da kan alt ha blitt lettere, sier Nakstad.

Har tjent milliarder på stenging

Butikkene i Strømstad og de øvrige handelsstedene langs grensa mot Norge har slitt tungt etter at det ble innført strenge reiserestriksjoner på grunn av pandemien.

Samtidig har omsetningen i norske dagligvarebutikker og Vinmonopolet økt kraftig som følge av bråstoppen i grensehandelen og taxfree.

Mandag slapp Virke en rapport som beregner at omsetningen i dagligvarebutikkene i grensehandelsområdet, som defineres som de tidligere fylkene Akershus, Oslo, Sør-Trøndelag, Vestfold og Østfold, økte med 5,8 milliarder kroner i fjor. Omsetningen til Vinmonopolet økte med 2,8 milliarder kroner på grunn av stansen i grensehandelen.