Gå til sidens hovedinnhold

NHO: Reiselivet rammes hardt av plutselige og raske nedstengninger

Halvparten av reiselivsbedriftene har permittert halvparten av sine ansatte. Nye lokale smitteutbrudd og nedstengninger gjør situasjonen enda vanskeligere.

Det viser en fersk medlemsundersøkelse blant 589 medlemsbedrifter i NHO Reiseliv.

I undersøkelsen svarer 73 prosent at de har måttet permittere ansatte, mens én av tre bedrifter har permittert mer enn 75 prosent av de ansatte. Verst er det i Oslo, hvor ni av ti reiselivsbedrifter har permittert ansatte.

– Situasjonen vi er i nå med stadig nye, lokale smitteutbrudd og nedstengninger har blitt et mareritt for reiselivsbedriftene som ser seg nødt til å permittere atter en gang, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv.

Krohn Devold sier at bedriftenes kostnader utgjør mer enn det de får i kompensasjon fra regjeringen, og ber Stortinget om hjelp.

– Vi snakker om enorme summer som går rett i søpla. Vi håper nå at Stortinget fortsetter å levere der regjeringen ikke vil, enten ved en lovendring eller ved å ta disse kostnadene inn i kompensasjonsordningen, fortsetter Krohn Devold.

65 prosent av reiselivsbedriftene har opplevd mer enn 50 prosent reduksjon i omsetning siste fire ukene. Det er en økning fra 60 prosent i forrige undersøkelse gjennomført 7. januar. Så mange som 48 prosent har 75 prosent eller mer i omsetningsnedgang.

Spesielt ekstratiltakene i deler av Østlandet i forbindelse med utbruddet av den britiske koronavarianten rammer reiselivet i Oslo og omegn hardt. De nye tiltakene i Bergen og områdene rundt gjør også situasjonen ekstra vanskelige for reiselivet i Vestland fylke.

(©NTB)

Kommentarer til denne saken