Gå til sidens hovedinnhold

Nedleggelse av Sannidal ungdomsskole?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Dette vil i tilfelle være utrolig historieløst, og det vil også bli et stort tap for bygda.

Nok en gang henger nedleggelsesspøkelset tungt over Sannidal ungdomsskole. Skolen ble bygd tidlig på 1980-tallet og tatt i bruk i august 1983 (Se Arven nr. 98, 3/2013). Bakgrunnen var at ungdomsskolen på Feierheia i Kragerø var «sprengt», med godt over 600 elever. Så fikk man altså fordelt ungdomstrinnet på to steder i kommunen. Skolene ble oversiktlige, og elevene mye lettere å «håndtere». I 2021 er det altså et alternativ å «snu klokka» 40 år tilbake. Det må sies å være svært historieløst!

I 38 år har ansatte bevisst bygd opp en ungdomsskole der det er et godt miljø for alle, og de fleste elevene har alltid hatt alle forutsetninger for å lære mest mulig der. Elevene trives på skolen, og fasilitetene for både elever, lærere og administrasjon er veldig gode.

Sannidal ungdomsskole og Sannidal Historielag har i over 30 år hatt et tett samarbeid. Dette begynte for alvor i 1988 da skolen begynte med Bygdetundager. Hele seksten ganger har dette vært arrangert, og alle elevene ved skolen har i disse årene lært hvordan livet artet seg i Sannidal for ca. 100–150 år siden. Hver gang har rundt 60 eldre personer fra bygda «undervist» 14- og 15-åringene om arbeids- og dagligliv «før i tida». Både de gamle aktørene og elevene har vært utkledd i klær fra tidligere tider.

På denne måten har ungdommene fått en større tilhørighet til hjemplassen sin. Dette har med røtter og identitet å gjøre! Sannidølene er stolte av ungdomsskolen sin, og for de fleste gjør tanken på en nedleggelse av den svært vondt.

Nå vil noen rive opp dette miljøet, frakte ungdommene til en stor skole igjen, sannsynligvis i Kragerø. Der vil det måtte bli et mye større og mer uoversiktlig skolemiljø, med de problemer det vil innebære.

Vi håper politikerne forstår at dette vil være et stort tap for denne delen av kommunen, og at man tar hensyn til dette når skolestrukturen i kommunen skal forandres.

Styret i Sannidal Historielag

Kommentarer til denne saken