Gå til sidens hovedinnhold

Museet «speiler» livet til hele Kragerø kommune

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Som kjent jobbet Mads Olsen hardt med å samle gjenstander og lage utstillinger som speilte yrker og livet til folk flest. Han var sentral i flyttingen av «Bestas» hus og totalrenoverte Kittelsenhuset.

Jeg tok opp fakkelen etter Mads, og en ny utstilling om folk i arbeid har sett dagens lys. I år har «Yrke og virke»-utstillingen blitt supplert med bedrifter som Høytaleren, Weifa og Skinnbua. Det er mulig å se en filmsnutt om fisker Minda Olsen, og høre om livet til seilmaker Larsen. «Tangen Verft»-utstillingen har også blitt oppgradert.

Den gamle «Issjauen i Kragerø»- utstillingen er tatt ned og har blitt erstattet med en helt ny is-utstilling hvor vi følger livet til isblokka – fra dammen til forbruker. Vi har bilder fra Kil, Kjølebrønd, og Levang. Vi har bilder av dammer tatt nylig og vi ønsker fotoer fra alle isdammer i kommunen om de er hele, skadet eller bare ruiner.

I biblioteket viser vi en del av «Dukke-samlingen» til Gunnlaug Marie Beylegaard. Vi har fått låne 546 dukker og hvis du ser nøye etter så er de forskjellig i ansiktsuttrykk, størrelse, kroppsspråk og bekledning. Gunnlaug jobbet på «Systua» i Kroken og stod modell for Model bluser.

«Som i et speil»-utstillingen i malerisalen presenterer mangfoldet i portretter. Motivet kan være folk, seilskuter eller dyr og det kan være et daguerrotype, maleri, smykke, eller fotografi. Materialet kan være lerret, glass, metall, porselen, papir eller voks.

Etter 30 år på Berg-Kragerø Museet så har jeg vært med på mange utstillinger. Jeg har opplevd at noen som har endelig funnet veien til Berg oppdager at «den» utstillingen er for lengst tatt ned. Et museum skal stadig være i endring for å trekke til seg folk gang på gang. Jeg vet at det er mange som ikke har vært på museet siden barneskolen. Jeg vet at noen tror det er bare «Blindtarmen rundt» som er presentert ved museet, men Fossing, Kil, Kjølebrønd, Levang, m.fl. er med. Våg dere ut og se for dere selv, smak på baksten til Maren og hils på museets nye leder Ingrid Brustad.

Det er lov å gå på museum i nærområdet, ikke bare i utlandet.

Vel møtt

Inger Kristine Fuglestvedt

Kommentarer til denne saken