Gå til sidens hovedinnhold

Munch-senter i Kragerø på plass i 2018?

Artikkelen er over 6 år gammel

Vil et Munch-senter bidra til at et kunst- og litteraturhus i Kragerø kan la seg gjennomføre?

Kunst- og litteraturhuset, eller kulturhuset om man vil, skal inneholde kino, kulturskole, bibliotek, kafe, resepsjon og et eget Munch-senter. Marit Lalands jobb er å legge fram for politikerne hva et Munch-senter kan bringe av muligheter for Kragerø. Og om det kan generere såpass gode inntekter at Kragerø endelig kan få sitt kulturhus.

Flere scenarier

– Det er foreløpig på idéstadiet, men ett alternativ er at Munch-senteret kun inneholder en permanent utstilling som tar for seg Edvard Munchs tid i Kragerø, i tillegg til muligheten for å stille ut originalbilder av kunstneren, beskriver Marit Laland.


– Nummer to er å ha en permanent utstilling i tillegg til en Kunsthall, som er et relativt nytt konsept hvor man formidler samtidskunst på høyt nivå med skiftende utstillinger.
 

– På denne måten vil man aldri gå tom for publikum, det vil alltid være noe nytt i tillegg til Munch, forklarer hun.


Hun mener 15.000 besøkende til et Munch-senter i Kragerø er et forsiktig anslag, og viser til at Munch-museet som skal stå ferdig i Oslo i 2019 venter 500.000 besøkende det første året.
 

- Det er uttalt at man ønsker å sluse en del av disse videre til de åtte kommunene som har tilknytning til Munch, disse kommunene har nå formalisert et samarbeid, legger hun til.

Lanserte ideen, fikk jobb

Marit Laland ble spurt om å lage forprosjektet etter at hun lanserte ideen om et Munch-senter for kommunen i 2012. Dette som følge av kultursjefens etterlysning om gode ideer til hva et kulturhus kan romme.
 

– Jeg tok en master på kultur som jeg var ferdig med i 2013. Masteroppgaven tok for seg Edvard Munchs betydning for Kragerø i dag, forteller Marit Laland som kun skal utrede det kunstneriske og mulighetene for bærekraftig økonomi ved et Munch-senter. Prosjektering av selve kulturhuset vil komme i en egen prosess dersom politikerne ønsker å gå videre med planene.


–Jeg har veldig stor tro på at Kragerø har et kunst- og litteraturhus med Munch-senter i 2018. Det vil være en viktig arena for alle i Kragerø med kulturskole, bibliotek, kino og kunstformidling på høyt plan, sier Laland.

Stor interesse for Munch

– Munch-jubileene i 2009 og 2013 viser at det er stor interesse for Munch, både nasjonalt og internasjonalt, påpeker Laland som mener Kragerø vil dra nytte av synergieffekten ved et Munch-senter

.
- Vi skal legge ut hele prosjektbeskrivelsen på kommunens nettside om Munch, forteller Marit Laland som ønsker innspill, debatt og kommentarer.

Sjønært kulturhus

Tomta for kulturhuset med nevnte fasciliteter er den såkalte B14 hvor XL bygg Fossen holder til i dag.
Kommunestyret vedtok i det siste kommunestyremøtet før jul 80 millioner kroner til kulturhus i investeringsbudsjettet for 2018.
Til prosjektet som Marit Laland skal jobbe fram i løpet av 2015 er det bevilget 300.000 kroner fra Telemark fylkeskommune og 600.000 kroner fra Kragerø kommune.
 

– I neste omgang vil vi jobbe med søknad om midler fra Norsk kulturråd, sier kultursjef Harald Bothner.

LES OGSÅ: Ingen av Munch-søkerne ble innkalt til intervju

Kommentarer til denne saken