Gå til sidens hovedinnhold

Munch og Kittelsen inn i Jernbanebygget!

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Kragerø kommune er eier av den gamle, ærverdige og vakre stasjonsbygningen midt i byen. Sentralt plassert og med god plass rundt. Nå pågår en prosess som vil avgjøre den framtidige bruken av bygningen. Ja, for hva skal den egentlig brukes til? Hvem eller hva skal inn i de ulike etasjene? En aktør eller flere? Private eller offentlige?

For min del har jeg et klart ønske: Vi må flytte Munch og Kittelsen inn i denne bygningen. Nå. Vi må ikke la denne sjansen gå fra oss! Vi her i Kragerø er heldige. Særdeles heldige og privilegerte. Vår største internasjonale kunstner har bodd og arbeidet her: Edvard Munch. Vår største nasjonale kunstner er født og oppvokst her: Theodor Kittelsen. Tenk det! For en gave!

Mange gode krefter – private og offentlige – har gjort mye for å synliggjøre og forvalte arven etter disse to kunstnerne. Kittelsenhuset finnes og Kulturkameratene vandrer sammen med Munch. Bare for å nevne to eksempler. Men fortsatt mangler vi et utstillingslokale som kan gjøre oss i stand til å stille ut kjente originalverker signert Munch og Kittelsen. Et lokale som tilfredsstiller alle krav til sikringer, inneklima, osv. Den muligheten har vi nå: Jernbanebygget. Vi kan få det til der!

Det finnes flere eksempler i vårt land på at store utstillingsrom og spektakulære bygninger ikke nødvendigvis er en forutsetning for å vise originalkunst. Kittelsenmuseeet på Blaafarveværket er en passe stor tømmerbygning. Skredsvigs kunstnerhjem Hagan i Eggedal satte for få år siden opp en akkurat passe stor bygning på størrelse med en gammel låve. Begge stiller hvert år ut originalkunst fra øverste hylle. De låner kunstverk. De bygger sakte opp egen samling. Samtidig bygger de kompetanse. De blir en nasjonal og internasjonal ressurs. Selvsagt koster dette penger. Men de får det til både i Eggedal og på Modum. Alene og i samarbeid med andre. Hvorfor skal ikke vi i Kragerø kunne klare det samme? Mitt svar: Selvsagt klarer vi det!

Det er i denne sammenheng Jernbanebygget kommer inn i bildet. Det finnes ikke maken til mulighet. Og med all respekt for andre gallerier og utstillinger i denne byen: Vi må kneppe opp noen hakk nå, folkens! Jeg applauderer stående både Tore Juell i Posthusgården og Morten Skjævestad i Løkka. Fortsett, fortsett og fortsett! Kjør på! Men nå må vi i tillegg legge lista der den hører hjemme. Vi må få en permanent utstillingsarena for de to aller største: Munch og Kittelsen. Ikke for reproduksjoner og kopier. For originaler. Et eksempel: I kjelleren på Munch- museet står det sju utgaver av Solen. Oljemalerier i størrelser fra 450 x 772 cm og ned til 73 x 95 cm. Et av dem burde vi søke om å få lånt permanent hit til byen.

Jeg ser på den gamle jernbanestasjonen som et signalbygg og en verdig arena for Munch og Kittelsen. NB: Og bare disse to. Allerede nå synes jeg at jeg hører forslag om at andre kan henge seg på. Lokale, historiske malere. Da er mitt svar nei. La superstjernene skinne alene. Det har de fortjent. Det skulle bare mangle!

Kommentarer til denne saken