Gå til sidens hovedinnhold

Mer-åpent bibliotek: En gavepakke til de voksne

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Som relativ bibliofil, og delvis arbeidsnarkoman, har jeg satt særdeles stor pris på det mer-åpne biblioteket vi har fått i Kragerø de siste årene. Covid-restriksjonene gjorde at jeg virkelig forstod hvor viktig dette kulturtilbudet er for meg, da jeg nesten fikk abstinenser av at jeg ikke fikk tilgang til biblioteket, når jeg selv ønsket det. Vanen var vond å avvennes.

Det er noe spesielt å komme inn i biblioteket, en sen høstkveld, når det blåser surt og regnet kommer vannrett mot deg. Det er varmt. Behagelig. Stille. Forbausende få ganger jeg møter noen. Man kan sette seg ned, og finne frem en avis, og finne roen. Jeg savner kaffemaskinen i hjørnet, men drikker sikkert for mye kaffe allerede.

Mer-åpent: Et tilbud til de voksne

Som relativt hyppig gjest hos bibliotekarene, frem til mer-åpningen, slet jeg med å rekke åpningstidene, og planleggingen av dagen måtte gjøres nøye. De av oss som jobber full tid, og litt til, kan ha vansker å nå biblioteket i de timene de er oppe mitt på dagen. Frykten for å levere for sent, og buknakket gå de 5 milene fra døra til bibliotekaren, med for sent innleverte bøker, var en del av hverdagen. Men nå er det historie. Da jeg kan komme og gå litt når jeg vil, og svippe innom biblioteket klokken 2200 for å levere bøkene jeg har lånt, og ta med nye.

Men denne meråpningen er et tilbud for oss voksne, som vet litt hva vi liker å lese. Det er ikke noe som skaper leselyst, men som gjør at leselysten opprettholdes.

For barn, og når vi voksne ønsker noe nytt å bryne oss på, er det nødvendig at det er en fysisk person, som kan informere oss om de valgene man faktisk har av litratur. Og ny litratur. En ting er de bøkene som fysisk står i hyllene, og det er jo noen tusen; å velge rett kan være vanskelig. Noe annet er å vite hva som finnes på alle andre biblioteker rundt om kring. Ungene syntes ikke at Astrid Lindgren er like spennende, som jeg mener å huske at det var. Det er ny litratur for en ny generasjon, med annen humor og skrive måte. Hamsuns Sult er ikke akkurat det ungene vil kaste seg først over, før de har fått en utvikling av lesegleden sin.

Med god hjelp fra de ansatte i Kragerø Bibliotek, så har ungene mine virkelig fått opp øynene for litratur. Eldstemann, på 11, går nå selv inn, og vet hva han skal ta, og av og til, når vi klarer å nå åpningstidene, og da gjerne på lørdager, så får han tips om nye forfattere og bøker han kan prøve. Minstejenta har enda ikke helt fått noen favoritter, men syntes det er veldig stas å komme inn i biblioteket og bare kunne forsyne seg; det tok mange år før hun forstod at vi leverte bøkene tilbake. Det var som julekvelden, hver gang vi var på biblioteket.

De forskjellige temaene som settes opp av litratur, for små og store, dukker nok neppe opp av seg selv. Jeg antar at det ligger en god del planlegging, og enda mer jobb, i å få temaene fremstilt og presentert. Rett før Halloween, var den en skummel seksjon i barneavdelingen, til fryd for ungene, men sikkert etter nitid planlegging fra de ansatte. Slik verdsettes av foreldre til unger med leselyst, selv om ungene ikke klarer å legge fra seg bøkene om kvelden.

Barn bør prioriteres

I åpningstiden, etter at skolen er ferdig, har jeg notert meg at mange unger benytter seg av dette stedet for å finne noe å lese på, for å spille litt spil, kanskje gå på nettet og spille dataspill med venner, for det er ikke alle som har slikt hjemme. Biblioteket skiller ikke mellom personers økonomi eller foreldrenes ønsker; her er alle velkomne. Hvor viktig er det ikke for den kommende generasjonen å være stimulert til å lese? Å få andres ideer og tanker servert i en stor bok, og ikke som en kommentar på facebook? Hvor viktig er vel ikke bøkene for ungenes språk? Og evne til å formulere seg? Ungene kan ikke benytte seg av mertid, så vidt jeg har forstått, men må være sammen med en voksen. For at ungene skal få tilgang på biblioteket, er det viktig at biblioteket beholder, og gjerne forlenger, sin åpningstid. Oss avfeldige voksne nyter godt av mer-åpningen.

Jeg håper at politikerne forstår at det burde barna også få muligheten til.

Hilsen
Per Christian Bye
Bibliofil far til to

Kommentarer til denne saken