Plasten – og fisken vår

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Noe mer anvendelig materiale enn plast skal man lete lenge etter. Det første plastproduktet kom i 1856, siden er den produsert i mange varianter, til glede for mange, men nå en plage. Nå har vi fått den på middagstallerkenen i mikrobiter.

Når vi tenker bruken av plast som et problem, er det gjerne plasten i havet som skaper overskrifter. Den hvalen som fløt inn på våre strender med magen full av plastposer skapte reaksjon i befolkningen. Når jeg vandrer i strandkanten på Jomfruland, ser jeg mye havsøppel som driver i land. Alt fra bildekk til tømmerstokker og mye plastprodukter. Spesielt garn og tauverk i nylon, altså fiskeredskaper!

Det er allment kjent at mikroplast (mindre enn 5 mm) ender opp i fisk, skalldyr og kystfugl. Yrkesfiskere som har yrke som levebrød bør være bekymret for bruken av fiskeredskaper av plast/nylon.

Yrkesfiskere vil naturligvis miste en del redskaper på havet under bruk, men hvorfor produseres det i plast/nylon? Hva mener yrkesfiskerne selv? Finnes det andre produkter som er mer miljøvennlig, som tauverk framstilt av naturfibre som hamp, bomull, manila, kokos, og sisal. Eller bør det forskes på hurtig nedbrytbare fiskeredskaper som ikke forurenser havet og fisken vår. I 1000 år har kystfiske langs vår lange kyst generert enorme verdier (kapital) enn olje vår noen gang kommer til å gjøre. Forhåpentligvis vil vi i 1000 år framover ha torsk på bordet for næring og fritidsfiske, uten mikroplast!?

Det haster, noe må gjøres, eller vi må gjøre noe. Vi må si ifra, det må sluttes å pakke inn produkter i plast som ikke trenger det! Kjøper du ei harpe i dag til fritidsbruk så er den pakket inn i en plastpose! I havet nedbrytes den etter cirka 600 år. Før i tida, da vi kjøpte fisk over disk, var den pakket inn i avispapir, tok den med hjem i ei teie av hamp!

Vil jeg engang i framtiden spasere langs rullesteinene på Jomfruland og ikke finne plastposer, fiskeredskaper i nylon, et menneskeskapt produkt, som skulle gjøre livet lettere for oss, men som på sikt tar livet av oss, er det det vi ønsker! Gandhi igjen: «Naturen skal bare hjelpes så dens egen kraft kan virke.»

Øyvind Engesland, Skien

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken