Svært mange fastboende i Kragerø er irritert og forbannet på egoistisk og uvettig oppførsel om sommeren.

Noen eksempler:

Søppel: Offentlige toaletter er hver morgen rene, men blir raskt griset til med papir, søppel og urenslighet. Slik er det vanligvis ikke, så tilreisende er nok hovedsynderne. Mange lurer på hvordan disse grisene har det hjemme ... Flere omganger rengjøring må til!

Venner har oppblåsbare små «svømmebasseng». De forteller at bassenget må tømmes og spyles hver 3. dag, selv om det er Klorin i vannet. Da er det neppe nok med rengjøring av barnebassenget på Gunnarsholmen hver 4. uke, selv om fjordvannet sirkulerer. Det er svært synlig på Gunnarsholmen ...

«Turistbyen Kragerø» ... har gjort mye for at turister blir kvitt søpla og dritten sin. Men det er ikke bra nok. Det er spesielt vanskelig for dem som kommer i bobil og «bobåt». Tømmingsstasjon for bobil, BRA! – men gjemt bort, og i Sannidal? Neppe smart nok.

Biak rengjør byen for oss, og plukker søppel – ETTER at feiemaskinen har kjørt gjennom gatene. Han fortalte meg at han plukker en søppelpose tidlig hver morgen og 2–3 hver morgen i helgene. Flere offentlige søppelbøtter, samt hensyn og søppeldisiplin blant folk ville gjort byen vakrere, og senket utgifter til rengjøring. Det meste av forsøplingen skjer på kvelds- og nattetid og i helgene spesielt. Da er nok sløvet ungdom hovedsynderen ... I flere land straffes forsøpling. Bør vi gjøre det samme?

Fart: Spesielt lokale mopeder og lette motorsykler er fartsbøller. I går kveld kom en liten gjeng rasende fra Rådhuset mot Gunnarsholmen i 70–80 km/t – mellom gående og syklister. Vi fikk lettere sjokk. Dette er nok jyplinger med overdose testosteron. Finn noe annet å gjøre! (Brettseiling i kuling i Jomfrulandsrenna er ett forslag. Det gikk unna i går!) - Jeg skulle gjerne møtt den motorsyklisten som kl. 04.20 hver hverdag gir gass så rutene skrangler på Thomesheia og Biørnebyen. Hvem skjuler seg under den sorte hjelmen?

Også på Øya kjøres det fort: En bilist ble målt i 50 km/t forbi Marinaen, MENS bilisten snakket i telefonen! Dette er farlig! Her holder det ikke med 30 km/t slik fartsbegrensningen er i hele sentrum – fra Kalstad til Kirkebukta. Her må det fartshumper til i sommersesongen, og gjerne nedsatt fart til 20 km/t i de gamle boligstrøkene, som Øya, Havna, Smedsbukta, Thomesheia, Andølingen og Jøransberg.

Fartsregler på sjøen brytes hver time og hver dag. Mange hurtigbåter bryter 30-knops regelen innenfor Jomfruland. Verre er det at mange også bryter 5-knops regelen, i tett trafikkerte farvann. Dette er spesielt tilfelle i området fra Gunnarsholmen–Kirkholmane. Lokale fastboende forteller at mellom Kirkholmane–Furuholmen og land, gir 9 av 10 hurtigbåter blaffen i fartsregelen. Lokale fastboende forteller at innenfor Galleiodden skjer det også mye villkjøring, spesielt av jyplinger. Verst er det at badebøyene ikke respekteres. Mange kutter rundingen av odden med flere meter. Hvor er politiet? Er de fremdeles opptatt av kogger, der føreren ikke har vest i solsteiken eller har tatt seg et par øl over noen timer?

Støy: Spesielt mopeder og lette motorsykler er bråkebøtter til lands. De vekker også beboere opp nattetid og tidlig morgen, når putringen skraller mellom husene. Store lastebiler er også en plage tidlig morgen. Mange beboere sover derfor med ørepropper.

På vannet er det uendelig mange syndere. De verste er enkelte råskinn som kjører med store innenbords motorer uten lyddemping – fri eksos for alle oss tilhørere – det drønner lang vei. Men også en gammel 5-hesters påhenger kan lage lyd, på skrikende vis. – Ute til havs på «E18», der det er stille ellers på året, durer det dypt nesten kontinuerlig. Mange båter bryter nærmest fysikkens lover: Det er utrolig at «en liten prikk ute i havet» kan lage så mye støy over store avstander. – Jeg padlet forleden inn fra V. Rauane en fredags ettermiddag: Omtrent ved Krikken begynte støyhelvetet. Båter føk i alle retninger. Idyllen ute i havet var totalt fraværende der inne. Da jeg kom til Lille Furuholmen var støyen fra båtmotorer en sann svie. Skikkelig plagsomt! Mange ønsker regler for støybegrensning på vannet! Flere burde seile og padle!

Fart, støy og søppel, er plagsomt også for Kragerø, spesielt i ferietiden. Det er ikke lett å gjøre noe med dette, annet enn å tilrettelegge, skjerpe noen bestemmelser og forsøke å håndheve dem. Det krever at også folk flest irettesetter syndere. Ikke vær feig: Vis dem pekefingeren!

Om folk flest, og noen spesielt, tok mer hensyn og viste omtanke, ville alle fått det bedre.

Arno Mong Daastøl

Svabergsindianer