Krimbøker, kriminalserier, spenningsbøker er ikke kun en påskehappening. Nå er det kriminelt hele året. Til stadighet dukker det opp nye kriminalbøker. Veldig mange forfattere er på reisefot i disse tider, bøkene skal promoteres hos de forskjellige bokhandlene rundt i landet. Utgaver skal signeres, slik som populære Jørn Lier Horst gjorde hos Notabene i Amfisenteret i forrige uke. Da kom han fra «turné» på Sørlandet og var på vei nordover.

– Det er først til uka det virkelig starter, fortalte han.

Horsts siste voksenkrim med William Wisting i hovedrollen heter «Det innerste rommet». Nok en gang en drivende god krim fra forfatterens penn.

– Det er nok min beste, men det sier jeg om alle mine siste utgivelser, ler han.

«Det innerste rommet» tar utgangspunkt i en såkalt «cold case», om en Ap-politiker som var respektert og hadde hatt ministerposter, men som likevel ikke hadde rent mel i posen. Boka har i likhet med andre kriminalromaner parallelle historier. Denne har en om uoppklart forsvinning og et pengeran. Får du denne boka til jul vil du ikke klare å legge den fra deg før nyttårsaften.

Horst forteller at han forsøker å skrive minst tusen ord om dagen når han er i gang med voksenkrim. I løpet av tre måneders tid er en roman spikret, og klar for videre bearbeiding og trykk. Men ved siden av skriver han også krim for barn og unge. I tillegg får han tid til å holde seg à jour og lese hva sine nordiske medkrimforfattere holder på med og presterer. For det finnes nemlig også trender innenfor krimforfatterskapet.

Tidligere var det slik at en bok var en bankers julegave, og uten vitenskapelig belegg vil vi hevde at det fortsatt er slik. Tenk bare på hva forfattere som Jo Nesbø, Jørn Lier Horst, Merete Junker, Anne Holt, Gunnar Staalesen, Tom Egeland, Eirik Wekre, Chris Tvedt, Unni Lindell og andre norske krimforfattere leverer av kvalitetskrim. For heller ikke å glemme både svenske og danske krimforfattere. Her må det da ligge en julepresang?

Per Eckholdt

Journalist