Hjelp! Nå skal vi flytte – igjen

AVSLØRT: Hva skal jeg ta vare på – hva har jeg hjerte til å kaste? Under rydde- og kasteprosessen ble jeg tatt fersk gjerning av en kollega.   (Foto: Per Eckholdt)

AVSLØRT: Hva skal jeg ta vare på – hva har jeg hjerte til å kaste? Under rydde- og kasteprosessen ble jeg tatt fersk gjerning av en kollega. (Foto: Per Eckholdt)

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LØRDAGSKRONIKKEN: KV skal bli enda mer moderne. Det vil igjen si flytting. I løpet av mine 40 år (10 av årene som fast frilanser i Vestmar) blir dette min sjette flytting. Først fra Vestmargården, som lå ved kinoen. Det skjedde etter at Vestmar og Kragerø Blad gikk sammen for å bli dagens KV. Så ble det to flyttinger i bygget ved Øybrua Deretter flyttet avisa til Meierigården, i lokalene hvor Kragerø Kafé en gang lå. Derfra gikk turen til det tidligere el-verksbygget i Kirkegata og nå, om noen dager til Bryggasenteret, hvor en gang Lanternen var.

90 prosent av alt jeg har samlet på i disse årene får jeg ikke ta med meg. Det er ikke plass, dessuten skal alle nå jobbe i samme rom. Jeg hater å flytte. I rydde- og kasteprosessen som jeg er midt inne i, dukker det opp mye rart. Alt jeg har samlet på helt fra Vestmar-tiden: Gamle lokale bøker, tidsskrifter, bilder og aviser som er utgått på dato for flere tiår siden, som den gang ble satt med bly.

Skuffer, hyller og esker skal tømmes, men det tar sånn tid. I denne prosessen har det dukket opp mye som jeg trodde jeg ikke hadde, eller som jeg har glemt. Jeg skal innrømme at jeg har vanskeligheter med å kaste. Kollegene mine har kastet og kastet hver gang avisa har vært på flyttefot. Ikke jeg. Tvert imot har jeg samlet på møe rart og tatt dette videre fra sted til sted.

Blant alt det som igjen kommer fram i lyset under nåværende rydding, fant jeg en merkelig konvolutt med utklipp av småting og pussige overskrifter fra 1940-, 50- og 60-årene som jeg hadde klippet ut. I Vestmar hadde vi et helt rom med stabler av gamle aviser, helt fra den gang Vestmar holdt til i Solbekks gård ved Jernbanetorget. Det var moro å bla igjennom og kikke i disse avisene. I Vestmar hadde man samlet man på alt mulig rart og kastet svært lite.

Håkon Finstad fikk i hemmelighet gå gjennom søppelsekkene vi skulle kaste da Vestmar ble slått sammen med Kragerø Blad. Mye av det han fant endte opp i arkivet og magasinet til Berg Museum. I den ryddeprosessen kom møe spennende for en dag. Flere viktige historiske dokumenter, blant annet stiftelsesprotokollen til Kragerø Venstre, som man trodde var tapt.

Tilbake til den spesielle konvolutten som jeg fant under nåværende rydding og som jeg ble sittende og lete i. Redaktører og journalister kunne virkelig sette ord på ting og saker tidligere. Overskrifter var viktige for å gjøre leseren interessert. Hør på denne: «En varm takk til «Lottene fra Kragerø» fra en blyforgiftet soldat under øvelse «Høst». Eller en liten tankevekker fra arbeidslivet: «Kjærlighetssorger nedsetter arbeidsevnen». Etter et besøk i Tørdal kunne man lese denne overskriften i Vestmar: «Nesten ikke jenter igjen». Neste filosofiske overskrift er en liten hentydning til oss menn: «En kone er den pike du giftet deg med».

En i kanskje i samme gate, men noe mer dramatisk: Sølvbryllups-reisen endte i skilsmisse». Eller hva med denne: «Jeg kommer til middag sa mannen – ble borte i 48 år». Å sette pris på sin ektefelle er viktig: «En god kone er en god medforsørger». Med undertittel: «Hun kan i klingende mynt være mer verd enn mannen». Alt har en pris – kanskje?

Så dukket Kragerø Blad fra 1953 opp fra en skuff. Avisa hadde en stor reportasje fra Kragerødagene – den store sommerfesten det året. På forsiden er et bilde av Kragerødagsprinsessen med hennes terner. Avisa forteller at 7000 mennesker var samlet på Jernbanetorget for å overvære begivenheten. Da dagene var over satt arrangørene igjen med svimlende 30.000 kroner. Det var møe penger for snart 65 år siden.

Flere konvolutter med pussige nyheter kommer fram i lyset. En nyttig opplysning er denne: «Vil man drikke hårvann må det bli i dråpevis». Litt mer alvor var denne saken: «Onkelen skjenket tiåring overstadig full på øl og vin». Samtidig kunne lokalavisa slå fast følgende: «Færre drukkenskapsforetredelser i byer med brennevinsutsalg». Nyhetene ble trolig diskutert og fordømt i avholdslag rundt i hele distriktet. En notis i samme tidsrom kunne opplyse: «Kil Avholdslag har korkfest på Kil skole».

Vestmar prøvde å dramatisere nyheten om at en stor stein hadde rast ut i Tangesvingen: «En flokk damer ble alvorlig skremt». Å gå på kino i Kragerø kunne by på overraskelser. Hva med denne overskriften: «Falt fra galleriet og ned i et pikefang».

I avdelingen for gode dementier kan man kikke litt på denne: «Det viser seg at den flygende tallerkenen over Merkebekk ikke medfører riktighet. Tallerkenen var grepet ut av luften».

Et par sportsglimt på tampen. Veldig ofte var fotballspilleren Dilla, eller Finn Fredriksen som han het, i medias søkelys. Etter en sesong på 50-tallet kunne man lese: «Finn Fredriksen scoret 54 av 86 mål for KIF».

En annen liten overskrift på samme tidspunkt som sikkert mange leste: «Runars centerhalf var Dillas forlovede».

Kjære leser, jeg håper du blir med videre, for det kommer til å skje litt av hvert framover. Er du med, er jeg med.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags