Gir barn kunstopplevelser

Historie: Under maleriet: «Pike med perleøredobb» av Vermeer i museet Mauritshuis i Haag, satt en flokk barn på gulvet sammen med sin lærer. Foto: Jimmy Åsen

Historie: Under maleriet: «Pike med perleøredobb» av Vermeer i museet Mauritshuis i Haag, satt en flokk barn på gulvet sammen med sin lærer. Foto: Jimmy Åsen

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerHar nylig vært en tur til Nederland og sett på kunst – malerier. Øverst på programmet sto bilder av Rembrandt, van Gogh og Vermeer. Tre av verdenshistoriens aller største kunstnere. Vi hadde blinket ut museer som hadde noen spesielle bilder vi ville oppleve.

Ett av målene var et museum i Haag, Mauritshuis. Foruten malerier av flere kjente nederlandske malere, har museet et utrolig selvportrett av Rembrandt som han laget like før sin død. Museets største attraksjon er et av kunsthistoriens største mesterverk, Johannes Vermeers, «Pike med perleøredobb». Også kalt for Nederlands «Mona Lisa».

Mens jeg satt i museet og betraktet maleriet, kommer en flokk med barn inn i rommet sammen med en lærer. Barna var i alderen mellom fem og seks år. De satte seg ned under maleriet. Det var tydelig at dette var et bilde de var kjent med. Seansen som varte rundt ett kvarters tid, ble en artig opplevelse for oss som tilfeldigvis var til stede denne dagen. Læreren hadde full oppmerksomhet og de unge var meget engasjerte.

Under den nederlandske museumsrunden så vi flere grupper av ungdom på kunstbesøk, selv om ingen var så engasjerte, og så unge som de som satt under Vermeers maleri. Det med at skoler og barnehager besøker gallerier og museer var helt vanlig. Dette var en del av kulturopplæringen som var med på å gjøre dem til stolte borgere av Nederland.

Hvorfor gjøres ikke dette i Kragerø, tenkte jeg flere ganger. Hvert år er det en rekke kunstutstillinger i byen. Skal barn og ungdom bli interessert i kunst og lokalhistorie, må forholdene legges til rette. Skoleelever må rett og slett besøke kunstutstillinger. Da er det ikke nok å slippe en klasse inn i galleriet, kikke hastig på bildene og ut igjen. Det må lages et opplegg. Gjøre besøket interessant. Gi de som komme en opplevelse.

Kragerø har flere spennende gallerier. Billedgalleriet i Posthusgården. De årlige kragerøutstillingene i Løkka. Malerier som blir vist her forteller om Kragerøs unike posisjon i norsk malerkunst. Vi har også Kunstforeningens arrangementer og utstillinger på Kunstskolen. Tenk på munchvandringene.

Da jeg var skoleelev for noen tiår siden ble det av og til galleribesøk. Som regel da Riksgalleriet kom på besøk med nye og eldre malerier. Utstillingene var som regel i Grendehuset ved skolen. En annen begivenhet var turene til Berg museum. Der fikk vi et lite gløtt inn i vår egen historie. En liten opplevelse man kunne ta med seg videre i livet.

Et prisverdig tiltak i Kragerø, er skolenes byvandringer. Neste post på kulturprogrammet kunne bli gallerivandringer? Det er viktig å kjenne til og bli stolt av vår egen kulturhistorie. I en tid der alt bare skal gå fort og kjapt, tror jeg det blir viktigere og viktigere å kunne stoppe opp litt og kikke seg tilbake.

Jimmy Åsen

Journalist

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags